Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Miskolc és Tampere testvérvárosi kapcsolatának 60 éves fenállását ünnepeljük

Városunk egy kiállítással ünnepli a jubileumot. 

A 2023-as év Miskolc életében sok szempontból különleges. Nemcsak a kultúra éve, valamint az ahhoz kapcsolódó számtalan különleges jubileum és esemény teszi a megszokottnál is színesebbé a város pezsgő életét, ebben az esztendőben ünnepeljük ugyanis azt is, hogy hatvan éve jött létre Miskolc legrégebben fennálló testvérvárosi kapcsolata, a finnországi Tamperével – írja közleményében az önkormányzat.
Ez az együttműködés azért is különleges, mert az egész országban ez a második legrégebbi, jelenleg is fennálló, ilyen jellegű testvérvárosi kapcsolat finn és magyar települések között.

Ebből az alkalomból Miskolc idén delegációt küldött Tamperébe, ahol a többi közt a városok vezetői olyan témákról is egyeztettek, mint az EU 100 klímasemleges város missziójának ügye. Miskolc nem érkezett üres kézzel, a kulturális kapcsolatok ápolása jegyében, Miskolc MJV idei nívódíjával kitüntetett ClaXoTon Quartet mutatkozott be finn közönség előtt.

Az önkormányzat kiemelte, hogy Miskolc hamarosan fogadja Tampere küldöttségét. A testvérvárosi kapcsolat fennállásának kereken hatvanéves évfordulója alkalmából a nagyközönség számára is látogatható, ingyenes kiállítást szerveznek. A „Miskolc-Tampere 60” című tárlat a két testvérváros kapcsolatának létrejöttét mutatja be, valamint két ikonikus alakjának, Breitenbach Józsefnek és Ruprecht Antalnak állít emléket. A kiállítás anyagát a Magyar-Finn Baráti Kör állítja össze.

(Nyitókép: mvkzrt.hu)