Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Miskolcon is többet költöttek ingatlanvásárlásra az év elején

Az első két hónap tranzakciói alapján Miskolcon 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 80 négyzetméteres lakás kapható.

Országos átlagban a tavalyinál 7 százalékkal többet, csaknem 43 millió forintot fordítottak otthonteremtésre a vásárlók 2024 elején – olvasható a Duna House ingatlanforgalmazó közleményében. Tavaly az ingatlanok négyzetméterárainak emelkedése csak lelassult, de nem állt meg – emelte kis  Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Az országos átlag 8 százalékkal 515 ezer forintra nőtt 2022-höz képest, az ingatlanra fordított összeg pedig meghaladta a 40,2 millió forintot. 2024-ben visszatért a lendület, az ingatlanközvetítő eladásai alapján országos szinten a tavalyinál csaknem 3 millió forinttal, átlagosan 42,9 millió forintra nőtt az otthonteremtés költsége, a négyzetméterenkénti átlag pedig 10 százalékkal lett több, 569 ezer forintra ugrott.

Az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás. A vármegyeszzékhelyek közül a dobogó második helyezettje 2024 elején Miskolc lett, ahol a tavalyinál 6 négyzetméterrel kisebb, 80 négyzetméteres lakás kapható ugyanazért az összegért – emelte ki Benedikt Károly.

A legkisebb méretű ingatlant a Debrecenben letelepedő lakásvásárlók kaphatják a pénzükért, nekik be kell érniük a tavalyinál 7 négyzetméterrel szerényebb körülményeket biztosító, 38 négyzetméteres használt lakással, amennyiben mindössze 30 millió forintot fordíthatnak otthonteremtésre.

Az  első két hónapban a tavalyinál nagyobb kertes házakat lehetett vásárolni Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A csúcstartó Miskolc, ahol akár egy 150 négyzetméteres családi házra is elegendő lehet a 30 millió forintos büdzsé. A vidéki vármegyeszékhelyek közül a családi házaknál Veszprém számít a legdrágábbnak, itt 30 millió forint mindössze egy 35 négyzetméter nagyságú házra elegendő, ami a tavalyinál 21 négyzetméterrel szerényebb alapterületet jelent – közölte a Duna House.