Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Miskolcon is válogathatunk a tavalyi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjnyertes alkotásaiból

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miskolci Művészetek Háza Uránia és Béke Art Moziteremben látható majd hat nagysikerű alkotás.

A tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon volt a premierje a kétszeres Arany Pálma díjas rendező, Ken Loach alkotásának, A mi kocsmánk-nak. A Tökéletes napok című film az ökumenikus zsűri díját, főszereplője a Legjobb színésznek járó elismerést, a Hulló levelek a zsűri díját, a Szörnyeteg a Legjobb forgatókönyv díját, az Elszáradt füvekről a Legjobb női alakítás díját, a Szenvedély íze a Legjobb rendezés díját nyerte el a 2023-as Cannes-i filmfesztiválon – írja közleményében a CINE-MIS.

2024. május 16-18. 16:00 – Béke Art Moziterem

Szörnyeteg / Kaibutsu

feliratos japán thriller, 126 perc, 2023 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)

A nagy tó partján fekvő, békés japán kertvárosban nyugodt életet élnek az emberek – egy egyedülálló anya, aki szereti a fiát, egy tanárnő, aki törődik a diákjaival, és az ártatlan gyerekek. Amikor a kisfiú, Minato furcsán kezd viselkedni, az anyja érzi, hogy valami nincs rendben. Úgy sejti, hogy egy tanár lehet a felelős, ezért elmegy az iskolába, hogy kiderítse, mi történt. A történet az anya, a tanár és a gyerek szemszögéből is kibontakozik, és fokozatosan a felszínre kerül az igazság, amely a média figyelmét is felkelti. Egy viharos reggelen hirtelen eltűnnek a gyerekek…

2024. május 16-18. 17:00 – Uránia Art Moziterem

A mi kocsmánk / The Old Oak

feliratos angol-francia-belga film, 113 perc, 2023 (16 éven aluliak számára nem ajánlott)

Az utolsó megmaradt kocsma, az Old Oak története, amely egy északkelet-angliai faluban található, ahol az emberek elhagyták e földet, mivel a bányákat bezárták. A házak olcsók és elérhetőek, így ideális helyszín a szíriai menekültek számára.

2024. május 16., 18. 18:30 – Béke Art Moziterem

Elszáradt füvekről / Kuru Otlar Üstüne

feliratos török-francia-német-svéd film, 197 perc, 2023 (12 éven aluliak számára nem ajánlott)

Nuri Bilge Ceylan legújabb, Elszáradt füvekről című, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket.