Mintegy kétszáz program közül lehet válogatni.

Romantika a földfelszín alatt, kalandok egy tanbányában, agy-hullám mérés, robot és drón tanítás, allergia-felismerés, az örök világítás ígérete, ásványkiállítás – csak néhány a címszavak közül, amelyekkel a Miskolci Egyetem várja az érdeklődőket szeptember 30-án, pénteken  a Kutatók Éjszakáján. Céljuk, hogy közérthető módon mutassák be a mindennapi élet tudományos oldalát. 

Lesznek előadások a felszíni és felszín alatti vizek szerepéről, a kínai teaceremóniáról vagy az elektromos autókról. Több kémiai és fizikai kísérleten, illetve interaktív bemutatókon is részt vehetnek az érdeklődők, de fontos kiemelni, hogy ezeknek nagy része helyszíni regisztrációhoz kötött.

A gasztronómia iránt érdeklődőket az egyetem díszudvarában egy titkos recepttel készült pizzával, a gasztroudvarban pedig a Miskolci Egyetem „Tanév Íze” tortájával várják a szervezők.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) két helyszínen, Sárospatakon, a THE épületében és Tarcalon, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében várja a látogatókat. Az egyetem honlapja szerint az előadások és bemutatók délután 14 órától 23 óráig tartanak.

A THE-n is lesznek látványos természettudományi kísérletek és érdekes előadások, de a művészettörténészek munkájába és a mesterséges intelligencia világába is betekintést nyújtanak a kutatók.

Bemutatják a drónok fontosságát a mezőgazdaságban, lehetőség lesz csillagvizsgálatra teleszkóppal és olyan szabadulószobás játékokban is részt vehetnek a látogatók, amelyekhez különféle népmeséket használtak fel a szervezők.

A tarcali helyszínen fáklyás pincetúrán, must-és borvizsgálaton, valamint egy kvízzel egybekötött bor- és borhiba illatbemutatón vehetnek részt az érdeklődők.

/Fotó: uni-miskolc.hu/