Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mutatjuk, mennyivel lettek drágábbak egy év alatt az építőanyagok

Elég nagy a szórás és a rossz hír az, hogy szakértők szerint még nincs vége az áremelkedésnek ebben a szektorban sem. 

Egy kutatás megpróbálta kideríteni, miért van szüksége egyre több pénzre annak, aki építkezésre, felújításra adja a fejét. A szakemberek munkadíja lett magasabb? Az alapanyagárak szálltak el drasztikusan? Nos, a felmérés szerint az okok inkább ez utóbbi területen keresendők. Nagyjából 25 százalékkal kell többet fizetni az építőanyagért, mint egy éve, de vannak olyan termékek is, amelyek ára 50 százalékkal emelkedett.

Az AndaMédia értékesítőket, burkolókat, tetőfedőket, kőműveseket kérdezett meg arról, hogy mekkora áremelkedést érzékeltek a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest. A felmérésben több tucat ember vett részt, a legtöbb válaszoló szerint átlagosan 20-30% áremelkedés történt.  

Kárász Tamás a Gepito.hu ügyvezetője szerint az ukrajnai háború kihatott a kelet-európai beszállítói láncokra az építőiparban is mégpedig azért, mert a régió erősen függött Oroszország gazdaságától. 

Drágább lett a kő, a cement és a beton alapanyagok, a fa és vas-acél ára egyenesen a duplájára nőtt egy év alatt. Nem tett jót a piacnak a forint gyengülése és az infláció sem, emiatt nálunk erősebben mutatkozik meg a drágulás. Visszaesést mutat 2023 januárjától a beruházási hajlandóság is, ami az építőanyagok árának emelkedése mellett a szakképzett munkaerő hiányával is magyarázható. Ezek után már senki nem lepődik meg azon, hogy a folyamatban lévő beruházások, valószínűleg meghaladják a tervezett költségvetési értékeket. 

A szakértő szerint ugyanakkor   építőanyag-ellátási zavartól nem kell tartani. Rövid időn belül azonban a kereslet-kínálat egyensúlyának változása miatt stagnálhat a beszerzési ár, sőt a túlkínálat miatt eseti árcsökkenés is előfordulhat.  

Forrás: AndaMédia
Fotó: Pexels