Miskolc ad otthont az Európai Egyetemek Tollaslabda Bajnokságának és az Európai Egyetemek Vízilabda Bajnokságának 2023. július 13-19. között.

A nemzetközi sporteseményre tizenegy országból kétszáz sportoló érkezik 22 európai felsőoktatási intézményből. A kontinensviadalokat a Miskolci Egyetem és a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club rendezi meg, együttműködésben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, a Magyar Tollaslabda Szövetséggel, a Magyar Vízilabda Szövetséggel és a Miskolci Önkormányzattal.

Tollaslabda EEB

A tollaslabda bajnokságon 11 ország – Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Nagy Britannia, Németország, Portugália, Svájc, Törökország, Ukrajna – összesen 16 csapata vesz részt. Hazánkat a Magyar Testnevelési Egyetem, a Pécsi Egyetem, a Szegedi Egyetem és a Miskolci Egyetem képviseli.

Ami pedig a konkrét létszámot illeti: 56 férfi és 49 női tollaslabdázó érkezik Miskolcra. A mérkőzéseknek a DVTK Aréna ad otthont. A tollaslabda EUC nagykövete, Gonda Daniella, aki ma is aktív játékos, 2022-ben ezüstérmes volt a Lódz-i Európai Egyetemi Európa Játékokon (EUG). Daniella ezúttal is ott lesz a mezőnyben és tervei szerint szeretne kiharcolni egy, a tavalyinál is fényesebb érmet.

A Miskolci Egyetemet Muzsnay Kinga és Rausz Ádám képviseli a kontinensviadalon.

Július 16-án, vasárnap a DVTK Aréna előtt – a Decathlon sportáruház segítségével – családi- és sportnapot tartanak a Szimbiózis Alapítvány érzékenyítő kampányával, miközben a csarnokban a tollas csapatdöntő küzdelmei tartanak majd.

A tollaslabda bajnokság mérkőzéseinek helyszíni megtekintése, ahogy a családi- és sportnap is, INGYENES.

Vízilabda EEB

Csak férfi bajnokság lesz, összesen 7 csapat részvételével, melyből négy magyar: a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a budapesti Corvinus Egyetem, valamint Budapesti Gazdasági Egyetem. Ezen kívül egy holland egyetemi csapat (Delft University of Technology), valamint két angol: Bristol és Oxford csapata. A vízilabda csapatok a Miskolctapolcai Strandfürdőben találnak otthonra, hiszen a mérkőzések mellett a tréningeket is ott tartják majd.

Az esemény sportági nagykövete, a miskolci származású háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok Biros Péter egyértelműen magyar győzelmet vár. Véleménye szerint a magyar egyetemi bajnokság nagyon erős, ahogy a nemzeti bajnokság is Európa egyik, ha nem a legerősebb bajnoksága. Vannak olyan játékosok, akik már kipróbálták magukat mindkét szintéren, így jó meccsekre, színvonalas összecsapásokra számíthatunk.

A vízilabda mérkőzéseknek helyet adó Miskolctapolcai Ellipsum strandfürdő a bajnokság ideje alatt fogadja a fürdővendégeket, ezért a találkozókra érkező nézőktől, szurkolóktól jelképes összegű belépődíjat kérnek.

A tollas- és vízilabda mérkőzéseket közvetítik is, melyről bővebb információt találnak az érdeklődők a bajnokságok hivatalos oldalán.

A versenyprogramok:

EUC 2023 Miskolc Európai Egyetemek Tollaslabda Bajnokság:

2023. július 14. (péntek) – 19. (szerda), 9:00-21:00 – csoportmérkőzések

2023. július 16. (vasárnap), 9:00 órától – csapatdöntők

2023. július 16. (vasárnap), 10:00 – 16:00 óráig Sport és Családi nap a DVTK Aréna előtti téren.

2023. július 19. (szerda), 9:00 órától – egyéni döntők

EUC 2023 Miskolc Európai Egyetemek Vízilabda Bajnokság:

2023. július 14. (péntek) – 16. (vasárnap), 12:30 órától – csoportmérkőzések

2023. július 18. (kedd), 14:00 órától – középdöntők

2023. július 19. (szerda), 14:00 órától bronzmérkőzés

2023. július 19. (szerda) 15:30-tól döntő