Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Nem olyan ijedősek ezek a miskolci medvék

A néphagyományhoz igazodva idén is kicsalogatták a Miskolci Állatkert medvéit barlangjukból.

A hiedelem szerint február 2-án, gyertyaszentelő napján ha a medve kijön barlangjából és meglátja az árnyékát a napos időben, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz még a tél. Ha borongós az idő, akkor kint marad, mert ez azt jelenti, hogy hamarosan vége a télnek és rövidesen beköszönt a tavasz.

Hét ágra sütött a nap

A néphagyományt ápolva a Miskolci Állatkert dolgozói is kíváncsiak voltak, hogy az intézmény medvéi mit jósolnak a tavasz közeledtéről. Habár Dorka és Borka megláthatták ma az árnyékukat, ám a hasuk mindenen felülkerekedett, ugyanis kifutójuk minden zegét-zugát bejárták a részükre elrejtett finom csemegék után kutatva.

Érdekesség, hogy a hiedelemmel ellentétben a barna medvék téli álma nem annyira tipikus, de  kulturális okok miatt a téli álmot alvó állatok közül legelőször a medve szokott az emberek eszébe jutni. Ezek az állatok azonban nem alszanak olyan mélyen, mint a kisemlősök, jóllehet ők is sokkal kevésbé aktívak, sokkal többet alszanak, és az alvás idején az ő testhőmérsékletük is jó pár fokkal lecsökken. De szó sincs hibernációról, ráadásul szükség esetén aránylag hamar fel is képesek ébredni. Érdekes megfigyelés, hogy a téli álom nem feltétlen velejárója a barna medvék életének, csak olyan élettani lehetőség, amellyel szervezetük szükség esetén élni tud.

Mindenesetre az idén is bebizonyosodott, hogy sem Lolkából, sem Borkából nem lesz időjós.

(Fotók: miskolczoo.hu)