Tagadhatatlan tény, hogy sokszor még azoknak is nehéz megfelelő hótaposót találni, akik egyébként imádják a telet.

Nem elég ugyanis, ha szimplán csinos, más fontos szempontokat is figyelembe kell venni. Én személy szerint az egyik télen bélelt gumicsizmában jártam, a lábamra pedig meleg gyapjúzoknit húztam.

Azt kérdezitek, miért? Nos, a válasz egyszerű. A divatos – kinézetre akár a sípályán, szűz hóban sétálásra is alkalmas – hótaposóm az első picuri pocsolyában egyből átázott. A valóban vízálló hótaposó viszont az első, néhány száz méteres, sétánál véresre törte a sarkam, pedig direkt másfél számmal nagyobb méretet választottam. Mindezek következménye, hogy inkább gumicsizmában dacoltam a téllel.

Idén azonban nekigyürkőztem és összeállítottam egy listát, amely emlékeztet arra, milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy igazán jó hótaposónak.

Ezeket a szempontokat tartsd szem előtt vásárláskor:

Felsőrész: Különféle anyagokból készülhet, beleértve a párnázott vagy steppelt nejlont, textilt, velúrt és bőrt. Ragasztott varrások legyenek rajta.

A talp középső része: Párnázott az ütéselnyelés és az extra csillapítás érdekében.

Talp: Rugalmasabb, mint a túrabakancs, hogy segítse a tapadást a jégen. 

Hőszigetelt bélés: A hótaposók különböző szigetelési szintekkel rendelkeznek, a puha polár béléstől a Thermoguard párnáig és a Xero Therm technológiáig.

Víz elleni védelem: Legyen teljesen vízálló. Gyakran légáteresztő Isotex membránnal is rendelkeznek, amely segít szárazon tartani a lábakat.

Szármagasság: Minél magasabb a csizma szára annál inkább alkalmas a havon való sétáláshoz vagy túrázáshoz, ráadásul melegen tartja az alsó lábszárat.

Állítható csizmaszár: Az állíthatóság lehetővé teszi, hogy a csizma felső része szorosan a lábszárra tapadjon.