Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sőt a zebrát is be kell jelentened. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közlése szerint a gazdák hivatali ügyintézését megkönnyítendő, megújult a lótartásihely-bejelentő nyomtatvány, amelyhez egy egyszerűsített kitöltési útmutató is készült. Sőt, elkészült a lótartással kapcsolatos „Hasznos tudnivalók” gyűjteménye. 

Módosult a beküldés menete is

A „Hasznos tudnivalók” többek között tartalmazzák azokat a tipikus hibákat, ami miatt nem sikerül rögzíteni a bejelentést. Újdonságként közvetlen telefonos ügyfélszolgálat válik elérhetővé a lovas ügyfelek számára, amely lehetővé teszi az eddiginél közvetlenebb kommunikációt a Nébihhel. 
Ha „lovas kérdésed” lenne, most már egyszerűbb a levelezés is, egy közvetlen funkcionális e-mail címet hoztak létre: lotartas@nebih.gov.hu.

Te tudod, hogy számodra mennyire fontos

De a bejelentés elsősorban azon gazdák számára kiemelten fontos, akik részt vesznek a ”VP védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése támogatás programban. 

A megfelelő adatszolgáltatás esetükben a sikeres pályázat egyik alapköve.  Ezenkívül minden, így akár már az egy herélt lovat, szamarat/öszvért, zebrát tartó magánszemélyre és cégre nézve is jogszabályi kötelezettség.

A lótartás bejelentésének elmulasztásáért állattenyésztési bírság szabható ki!