Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elkezdődött a 2022-es népszámlálás, ez pedig biztosan sokakban felvet számos kérdést. Elhoztunk mindent, amit tudnod kell a népszámlálásról.

Ezért van szükségünk népszámlálásra

Ahhoz, hogy az ország gazdasága jól működjön, valamint pontos szociális és területfejlesztési döntések szülessenek, szükség van bizonyos adatokra. Ezek megbízható alapot nyújtanak a települések vezetőinek is a helyi ellátási és szolgáltatási igényekről.

Mária Terézia korában tartották az első népszámlálást

A népszámlálások történelme egészen 1777-ig. Mária Terézia halála miatt, amely 1780-ban következett be, fia, II. József parancsára lett kivitelezve az adatok gyűjtése.

A mostani népszámlálás október 1-től október 16-ig tart az online térben. Ezidő alatt az interneten keresztül válaszolhatod meg a kérdéseket. Október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet. November 21. és 28. között a település jegyzőjénél jelentkezhetnek azok, akik nem válaszolták meg a kérdéseket.

A népszámlálási adatokat kötelező kitölteni, így azoknak, akik nem vitték fel az online rendszerbe válaszaikat, kötelező beengedni a számlálóbiztosokat.

Milyen kérdések várhatóak?

A népszámláláson személyes kérdésekre kell számolni, valamint lakásadatok felvitelére. Csak valós adatok adhatóak meg válaszként.

Online kitöltés

Egy kódra lesz szükségünk, ami a KSH által postán küldött felkérőlevélben található. Ezt a levelet már mindenkinek meg kellett kapnia. Az online válaszadás október 1-től lehetséges október 16-ig a www.nepszamlalas2022.hu oldalon a „Kitöltöm most!” gombra kattintva.