Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Gondozó Központ a korábbi évekhez hasonlóan felkészült a hajléktalan emberek ellátásának téli krízisidőszakára. 

Időszakos férőhelyek megnyitásával, fokozott utcai szociális munkával segíti a fedél nélkülieket, senkinek sem kell a hidegben az utcán éjszakáznia, van elég férőhely a rászorulók számára.

A megyei szervezet hajléktalanokat gondozó központja jelenleg 80 százalékos kihasználtsággal működik – mondta Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető. – A válság hatásait már érezzük. A korábbi évek hasonló időszakához képest tíz százalékkal nőtt azon szálláskérők száma, akik önálló lakhatásuk elvesztése miatt kényszerültek a hajléktalanellátásba. Megnövekedett a népkonyhai és a nappali melegedő szolgáltatást igénybe vevő rászorulók száma is, és sokan keresik az átmeneti elhelyezést nyújtó lehetőségeket.

Az utcai gondozószolgálat munkatársai már októberben feltérképezték, hogy a területükön élő hajléktalan emberek a hideg idő beálltával képesek lesznek-e a lakhatásukként szolgáló építményekben a fűtést biztosítani. A tüzelő hiánya, a megromlott egészségi állapot mind előidézhet egy esetleges krízishelyzetet. A
szolgálat munkatársai felajánlják, illetve szükség esetén beszállítják a rászorulókat az intézménybe.

A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének
Hajléktalanokat Gondozó Központjában 100 fős átmeneti szálló, 80 fős éjjeli menedékhely, 60 fős szociális otthoni elhelyezés érhető el, melyek a téli időszakban kiegészülnek 58 fős időszakos férőhellyel, 15 fős befogadó szálláshellyel és 18 fős lábadozóval.

Étkezés tekintetében hétköznaponként a népkonyhán egy tál meleg étel, valamint pályázati forrásból előre csomagolt készétel biztosított a rászorulók részére. A karitatív szervezetnél az élelem és szállás mellett a hajléktalan emberek számára lehetőség nyílik tisztálkodásra, mosásra, pihenésre, ügyeik intézésére.

A hajléktalanellátó szervezetek ezen a télen is számítanak a lakosság segítségére. A krízishelyzetbe került, segítségre szoruló emberekről bejelentést tehetnek a Regionális Diszpécserközpont telefonszámán: 46/530-268.

/A nyitókép csak illusztráció, archív fotó! Forrás: A Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezeteének Facebook-oldala/