Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Ónos eső érkezik a havazás után

A legtöbb ónos csapadékra a Dunakanyar, Nógrád és a Mátra térségében kell számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Délnyugat felől egyre több felé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani, de délelőtt a Dunántúli-középhegység területén előfordulhat átmeneti ónos eső, a magasabban fekvő részeken akár jelentős mennyiség is eshet.

Az ország északkeleti harmadán ugyanakkor kezdetben havazni fog, ami délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat. Az előrejelzés szerint a legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több centiméteres hótakaró.

Éjszaka – ahogy enyhül az idő – egyre északkeletebbre, Borsod irányába tolódik az ónos csapadékkal érintett terület. Felhívták a figyelmet arra, hogy a halmazállapot-váltás határa, a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége nehezen jósolható meg, az időjárási helyzet függvényében ónos esőre piros riasztás is kiadhatnak.

Egyelőre a meteorológiai szolgálat a tartós, többórás ónos eső veszélye miatt csütörtökre Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adott ki.

(Nyitókép: illusztráció/ Országos Meteorológiai Szolgálat)