Nemsokára ismét aktuálissá lesz, hiszen 2021-ben október 31-én, vasárnap 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat. A digitális órák ezt általában automatikusan megteszik, az analóg készülékeket pedig neked kell visszatekerni, ezzel pedig elkezdődik a téli időszámítás.

Vita övezi szükségességét

Energiamegtakarítási céllal vezették vissza az emberek életébe 1980-ban, ezzel ugyanis sokkal jobban kihasználhatók a napfényes órák, és kevesebb áramot használnak. A 2000-es évektől kezdve évről évre vita övezi, hogy valóban szükséges-e a változtatás, sokaknál ugyanis megzavarja a szervezet működését, felborítja a hormonháztartást, ezáltal az erre érzékenyebbek minden évben ki vannak téve a problémának. Az energiamegtakarítási célt is csak nagyon minimális mértékben szolgálja, hiszen kiszámolták, és 2018-ban mindössze 450 forintot lehetett így megspórolni fejenként.

Mikor jöhet változás?

2019-ben az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, a határozat szerint minden ország maga dönthetné el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e véglegessé tenni. Mivel ez akár káoszba is fulladhat, a képviselők kérték az országok közötti egyeztetést. A döntés akkor 2021-es kezdésről szólt, ám azóta nem sokat hallani az ügyről, amiben nyilvánvalóan az is közrejátszott, hogy a kialakult vírushelyzet miatt nem ez most az unió legfőbb prioritása.