Másfél évig is eltarthat egy örökölt ingatlan eladása – ez áll a Duna House Barométer adataiban. A júliusi statisztika alapján nagyságrendileg azonos, 17-18 százalékos arányban keltek el örökölt ingatlanok Budapesten és vidéken, ami 3, illetve 8 százalékpontos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. 

Van, aki inkább befektet

A vidéki eladók 25 százaléka bocsátotta áruba örökségét, Budapesten nagyobb volt a szórás – 13-26 százalék -, de itt kevesebben váltak meg örökölt ingatlanjuktól, mint vidéken.

Ennek legfőbb oka az, hogy a fővárosi lakások értéke jóval magasabb, így ideális hosszú távú befektetési lehetőséget kínálnak.

Míg a fővárosban átlagosan 37 millió forintot kaptak az örökösök, addig az ország egyéb területén átlagosan 18,5 millió forintért keltek el az örökölt, általában nagyobb alapterületű ingatlanok. 

Vidéken többen döntöttek az eladás mellett

Vidéken sokkal kevesebben telepedtek le hosszútávon az örökölt ingatlanba, és mivel vidéken az albérleti piacon se voltak olyan kedvezőek a lehetőségek, mint a fővárosban, így inkább pénzre váltották a tulajdonjogot az örökösök.

A tapasztalat szerint azonban egyre többen tartják meg vidéki, kertes ház örökségüket és varázsolnak belőle nyaralót. 

Az eladás időpontja sem mindegy

Mivel öröklés esetén több tisztázandó jogi és hagyatéki, tulajdonjogi és bejegyzési kérdés is van, sokszor 1-1,5 évig is eltarthat, mire hozam realizálható az örökölt ingatlanból. Nem mindegy, mikor válik meg az örökös újdonsült tulajdonától: 5 éven belüli nyereséges továbbértékesítés esetén ugyanis nemcsak a – lakástulajdon esetében – 9 százalékos illeték, hanem jövedelemadó fizetésére is kötelezett az eladó. Hozzátették, a szerzés évétől számított 5. évtől viszont már az eladás jövedelemadó-mentessé válik.  
fotó: pixabay