Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Országossá terjesztik a vastagbélszűrést az 50-70 éves korosztályban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pilot program után országossá terjesztik az 50-70 év közötti lakosság körében a kétévenkénti vastagbélszűrést – jelentette be a Belügyminisztérium.

Dolgoznak azon is, hogy jövőre elinduljon az általános egészségfelmérés a munkaképes korú lakosság körében. Ezt a menedzserszűréshez hasonló, ingyenes vizsgálatsort ötévente kívánja biztosítani a kormányzat a felnőttek részére

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés mind Magyarországon, mind a világon, azonban egy jól szűrhető betegségtípus, a betegség korai felismerése és kezelése életet menthet. A betegség sokáig tünetmentes, a daganat kialakulása akár 8-10 évig is elhúzódhat.

A vizsgálati korcsoportba tartozók értesítést fognak kapni a szűrővizsgálattal kapcsolatban. A kiértesítések rendszerét is szeretnék hatékonyabbá tenni, így azok, akik használják az Egészségablak applikációt, azon keresztül is értesülhetnek a szűrővizsgálatról. Müller Cecília arra kér mindenkit, hogy működjön együtt, vegyen részt a szűrővizsgálaton.