Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kizárólag engedéllyel látogatható területen és az ország legtöbb fülkéjével rendelkező kaptárkő-csoportjánál kirándulhatunk a Bükkben.

Június 4-én, szombaton Répáshutánál kezdődik az Őserdő-túra a Bükki Nemzeti Parkban. Több mint kétszáz éve nem folyik gazdálkodás a fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Őserdőben. A résztvevők a látványos kirándulás közben megismerkedhetnek a természetes erdőképpel. A túra útvonala: Bánya-hegyi elágazó – Három kő – Őserdő – Bánya-hegyi elágazó.

Június 11-én, szombaton a kaptárkövek közötti sétára várják az érdeklődőket Szomolyán. A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa-vonulat, Magyarország legtöbb fülkével rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklaalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. A kiépített járóplatformok segítségével minden korosztály számára elérhető a hivatásos túravezető kíséretében megtett kirándulás.