Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az energiaválság és a rezsidíjak drágulása miatti szolgáltatás- és nyitva tartás-racionalizálás után újra teljes szolgáltatási körükkel várják a miskolciakat a helyi könyvtárak és kulturális intézmények

A Miskolci Szimfonikus Zenekar a téli időszakra sem állt le, a tervezett koncerteket megtartották, a próbák átrendezésével, a próbaterem nyitva tartásának rövidítésével csökkentették az energiafelhasználást, április 15-től pedig a tervek szerint visszatérnek a normál működéshez.

Április 17-én nyit a Miskolci Kulturális Központ működtetésében lévő intézmények közül a Gárdonyi Géza Művelődési Ház, a Görömbölyi Művelődési Ház, az Ady Endre Művelődési Ház, május 2-án pedig a Vasgyári Közösségi Ház. Ezektől az időpontoktól kezdve a házak minden korábbi szolgáltatása újra igénybe vehető. A Művészetek Háza és az Ifjúsági Ház a téli hónapok alatt is folyamatosan működött.

Minden nehézség ellenére sem zárt be a Miskolci Nemzeti Színház, játszóhelyei közül – a támogatásoknak köszönhetően – a téli hónapokban a Nagyszínházban és a Csarnokban is hétvégi, dupla előadásokkal tudták fogadni a nézőket. Április 1-jén nyit a Kamaraszínház, április 11-én pedig a Játékszín.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnál hat telephelyen működő hét fiókkönyvtár szüneteltette átmenetileg a szolgáltatásait takarékossági okokból. A központi épület nyitvatartási ideje valamelyest rövidült, de minden könyvtári szolgáltatás, a kölcsönzés, a helyben olvasás, továbbképzések, rendezvények is elérhetők voltak. Április 1-től azonban a Megyei Könyvtár központi épülete már újra a korábbi, megszokott nyitvatartási rend szerint várja az olvasókat, hétfőn 12:00-től 18:30-ig, keddtől péntekig 9:00-től 18:30-ig, szombaton pedig 10:00-tól 16:00-ig. Április 17-től a fiókkönyvtárak is a korábbi, megszokott nyitvatartással működnek majd.

A CINE-MIS által üzemeltetett Művészetek Háza, Uránia és Béke Art Mozi termeinél nem volt leállás, azok folyamatosan üzemeltek a téli hónapokban és üzemelnek a továbbiakban is.

A főutcai Tourinform iroda eddig csak szombaton nem volt nyitva, áprilistól viszont ott is visszaállnak a megszokott nyitva tartásukra.

A Csodamalom Bábszínház egy rövid szünet után február 19-én nyitott újra, ők továbbra is minden vasárnap, illetve minden hónap utolsó szombatján tartanak előadást. Minden hónap első szombatján játszanak a karonülőknek, keddenként pedig továbbra is látogatható a „Ringató” foglalkozásuk. Június 19. és július 14. között nyári táborral várják majd a gyerekeket.

Véget érnek a takarékossági intézkedések a Herman Ottó Múzeumnál is. Április 1-jén nyit a Miskolci Galéria Rákóczi-ház, a Herman Ottó Emlékház – Pele-lak. Április 4-én a Miskolci Színészmúzeum – Thália-ház és a Miskolci Galéria Petró-háza, április 27-én pedig a Miskolci Galéria Feledy-háza. A Pannon-tenger Múzeum kiállító épülete továbbra is nyitva tart.