Európa csizmáját az év minden időszakában érdemes meglátogatni, hiszen nyáron homokos tengerpartok, télen enyhe időjárás, ősszel pedig virágzó tájak várják az utazókat. Azonban aki ősszel utazik el Olaszországba, az a legjobban kiegyensúlyozott vakációs élményt kapja majd. Ekkorra a nyári szezon már lecsengett, és a tömegek hazatértek, a hőmérséklet azonban még mindig elég barátságos ahhoz, hogy kényelmesen felfedezhesd ezt a mediterrán gyöngyszemet. Olaszország olyan sok látnivalót kínál, hogy egyetlen utazás során szinte lehetetlen mindent szemügyre venni.

Róma
Az olasz főváros magától értetődő olasz vakációs úti célnak tűnhet, azonban az utóbbi évben egy sajátos helyzet alakult ki az országban. Mivel Olaszország a COVID-19 járvány első nagyobb európai központja volt, sok turista kerülni kezdte a nagyobb városokat, és inkább a kisebb falvakat látogatják. Éppen ezért Rómában a megszokottnál is kevesebb őszi látogatóra lehet számítani.
Elképzelhető, hogy olyan helyeket láthatsz szinte teljesen üresen, amelyeket néhány évvel ezelőtt több száz, vagy több ezer turista özönlött el minden egyes nap. Ne hagyd ki a Colosseum épületét, a Piazza Navonát (ahol a turisták helyett a római lakosoknak is jut most némi hely), és persze látogass el a Villa Borghese kertbe is, ahol az ősz színeit csodálhatod meg. Sőt, mostanság a Vatikánba is könnyebb bejutni, ami tényleg nagy szó.
 
Az olasz tavak
Olaszország területén több, mint 1500 tó foglal helyet, és bármelyiket érdemes meglátogatni egy őszi vakáció keretei között. Azonban ha valami igazán különlegest szeretnél látni, akkor célozd meg az ország északi részét, ahol a legszebb és legnagyobb tavak várják az utazókat. Itt lelhető fel többek között a Comói-tó, a Garda-tó, a Luganói tó, az Iseói-tó és még jó néhány más is.
Ezeket a tavakat első sorban nyáron szokás látogatni, éppen ezért csendesebbek az őszi szezonban. Ilyenkor sokkal békésebb körülmények között élvezheted a csónakázást, a tóparti sétákat, és az egyéb kikapcsolódásokat. Az sem utolsó szempont, hogy a tavak vize ilyenkor megkettőzi az ősz meleg színeit!
 
Amalfi-part
Nápolytól nem messze délre fekszenek Sorrento és Salerno tengerparti falvai, amelyek az egész ország legnépszerűbb és legszebb turistamágnesei közé tartoznak. Nem csoda, hogy nyáron tele vannak látogatókkal, de az ősz második felében már lényegesen kevesebb nyüzsgésre lehet számítani ezen a területen. Időnként még strandidó is előfordulhat az őszi hónapok során, de ne feltétlenül ez legyen a fő szempontod. Az őszi szezonban az árak is sokkal kedvezőbbek (ez persze a legtöbb helyen így van).
A legtöbben csak ezekre a falvakra koncentrálnak, amikor ide utaznak, pedig a környező szárazföldi táj is rejteget néhány emlékezetes élményt. Érdemes felfedezni például a Valle delle Ferriere természeti rezervátumot, ahol gyönyörű környezetben csodálhatod meg az ősz változó színeit.
 
Piemont
Piemont a helyi olasz borokról és a konyháról híres, amiket az év bármelyik szakaszában érdemes kipróbálni. Azonban ha szeptember és január között érkezel ide, akkor részese lehetsz az isztrai szarvasgomba gyűjtőszezonjának is. Ilyenkor bejárhatod a gyönyörű színekben pompázó olasz erdőket, és teleszedheted kosaraidat az ínycsiklandó különlegeséggel, vagy szimplán betérhetsz az egyik helyi étterembe, hogy profin elkészítve próbálhasd ki őket.
Ha igazán érdekel az esemény, akkor az október 9. és december 5. között megtartott Szarvasgombafesztiválra is érdemes ellátogatnod Alba városában.
 
Az olasz Alpok
Az Alpok olaszországi része, a Dolomitok Trentino-megyében magaslik a táj fölé. A Svájccal határos vidék népszerű síelő úti cél, habár ehhez november végén, vagy december elején érdemes inkább ide látogatni. Na persze, a korábban utazók sem csalódnak majd az olasz Alpokban, hiszen ősszel ez a vidék is meleg színekbe borul, és a sárgáspiros hegyoldalak épp olyan csodálatosak, mint amikor hó fedi őket.
Mi több, a Dolomitok tele vannak szőlőföldekkel, kastélyokkal és alpesi farmokkal, amelyek mind képeslapra illő látnivalókat kínálnak az ősszel Olaszországba utazóknak. Ha az idő hűvösebbre fordul (ami ilyenkor már gyakoribb), akkor érdemes felkeresni a helyi termál- és gyógyfürdőket.
 
Toszkána
Akárcsak Róma, Toszkána is egész évben a legnépszerűbb olasz úti célok közé tartozik. Na persze, az ősz itt is különleges élményeket garantál majd. Az év ezen átmeneti időszaka idilli hangulatot teremt Toszkánában. Ilyenkor indul be a szüret, és veszik kezdetét a sagras fesztiválok a régi falvaiban, amelyen a helyileg termesztett és/vagy betakarított terményeket ünneplik. Na persze, ha szeretnél távol maradni a forgatagtól, akkor is bőven lesz mit kiélvezned a hamisítatlan toszkánai tájakon.
Külön kiemelnénk a Foreste Casentinesi Nemzeti Parkot, aminek nagy részét erdős terület borítja, így kiváló lehetőséget nyújt az olasz őszi színek megörökítésére. Általában október végén és november elején érdemes ellátogatni ide.
 
Veneto
Ha nem ijedsz meg egy kis esőtől és áradástól, akkor ősszel Velencébe is érdemes ellátogatnod, hiszen ilyenkor ebben az olasz városban is kevesebb a turista. Azonban Veneto régiója sokkal többet kínál Velencénél, és ha nem olyan vakációs fényképekkel szeretnél hazatérni, mint mindenki más, akkor érdemes kilépned a város csatornái közül.
Járd be például a Prosecco-utat (vagy legalább is egy részét). Ez a durván 32 km hosszú út a régió szőlőföldjeit szeli át Valdobbiadene és Conegliano városai között, és szavakkal igazán nehéz leírni, hogy milyen élményeket kínál. A régióban továbbá számos termál- és gyógyfürdő is helyet kapott, szóval akkor is lesz hol pihenned, ha az időjárás hűvösebbre fordulna. Ne hagyd ki a „Parco Casa delle Farfalle e Bosco delle Fate” („Lepkeház és Tündérerdő”) látványosságait sem, ahol több száz pillangófajt csodálhatsz meg, és végigsétálhatsz a helyi erdő legszebb részein is.