A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa 2022. szeptember 21-én hozta meg a jogerős ítéletet a másodrendű vádlott ügyében.

A két fiatalkorú vádlott 2020. július 6-án, az esti órákban az egyik kazincbarcikai középiskola előtti téren észrevett egy fiatal férfit.

Beszédbe elegyedtek vele és arra kérték, hogy mutassa meg nekik a mobiltelefonját, a férfi azonban erre nem volt hajlandó, ezért megfenyegették, hogy megverik és leszúrják. A másodrendű vádlott elővett a nadrágja zsebéből egy kb. 6-7 cm hosszú kést, melyet megmutatott a fiatal férfinak, miközben azt hangoztatta, hogy: „tizennégy évet ültem börtönben, bárkit leszúrok”. Ezután tenyérrel arcon ütötte a sértettet, aki a történtek hatására átadta a mobiltelefonját és annak vezetékes fülhallgatóját is.

A férfi közben elhatározta, hogy édesapjától fog segítséget kérni a támadóival szemben, ezért egy másik telefon átadásának ürügyén elhívta őket a házukhoz, majd az ingatlan előtt a fiatalkorú terhelt kezéből kicsavarta a korábban átadott telefont és beszaladt a házba, ahol édesapjának elmondta a történteket. A sértett édesapja a vádlottakat elzavarta, majd értesítette a rendőrséget.

A járásbíróság a vádlottakat társtettesként, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében találta bűnösnek és az elsőrendű fiatalkorú vádlottat 2 év 4 hónap javítóintézeti nevelésre, míg a másodrendű vádlottat 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől történő eltiltásra ítélte. Az ítélet az elsőrendű vádlott vonatkozásában elsőfokon jogerőre emelkedett.

A másodrendű vádlott és védője által előterjesztett fellebbezés folytán eljáró Miskolci Törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság nem megfelelően értékelte a bűncselekmény tárgyi súlyát, a büntetlen előéletű terhelt fiatal felnőtt voltát és az időmúlást. Ennek a vádlottnak a vonatkozásában az ítéletet megváltoztatta és – szem előtt tartva a belső arányosságot – szabadságvesztés-büntetésének tartamát 3 év 6 hónapra, közügyektől eltiltás mellékbüntetését 4 évre enyhítette.