Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Öt borsodi tanuló ért el országos eredményt az Alkotói Pályázaton

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Izgatott gyerekekkel telt meg a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának előadóterme, a főváros tizedik kerületi tűzoltó-parancsnokságán működő intézményben pénteken hirdették ki a 2024-es alkotói pályázat eredményeit.

Az ország különböző pontjairól összesen 3187 pályamű érkezett, 2928 a „Füstérzékelő életet menthet”, 259 pedig a „Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága” témakörben. Ez utóbbi számos portrét, novellát és verset ihletett, az alkotásokon érezhető volt, hogy a gyerekek számára is értéket képviselt a nagy előd, a „tűzpasa” munkássága. E különleges téma apropóján invitálták meg a rendezvényre Mustafa Aydogdut, a Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatóját, aki örömmel tett eleget ennek a felkérésnek.

A pályázat célja az volt, hogy az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a lakástüzek megelőzésének lehetőségeit, vagy a tűzoltói hagyományokat. A füstérzékelő életet menthet tematika már ismert lehetett a fiatal alkotók körében, viszont a Gróf Széchenyi Ödön élete és munkássága kérdéskör a magyar-török kulturális évadhoz kapcsolódóan került napirendre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei diákok eredményei:

Kézműves alkotás „A füstérzékelő életet menthet”

I. korcsoport (6-10)

3. helyezett: Révész Lili

II. korcsoport (11-14 éves)

1. helyezett: Lesó Lujza Márta

Kézműves alkotás „Széchenyi Ödön élete és munkássága”

I. korcsoport (6-10)

1. helyezett: Lovas Lili

III. korcsoport (15-18 éves)

1. helyezett: Bihi Boglárka

Irodalmi alkotás „Széchenyi Ödön élete és munkássága”

1. helyezett: Jakab Melinda

 

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – Facebook