Az előző két év után a tavalyi esztendőben végre újra mind a 365 napon fogadhatta a látogatóit a park.

2022-ben több, mint 120.000 látogató kereste fel az állatkertet.  A park ezt új fejlesztésekkel hálálta meg, melynek keretében 800 négyzetméteren folytatódott az úthálózat térkövezése, és tengerimalac-kifutót is elkészítették.

A tavalyi évben több, mint 80 kisállatnak örvendhettek. Bennett-kenguru a csapata sosem látott mértékben gyarapodott, hiszen tavasszal öt erszényből is kiskenguruk fejei tekintgettek kifelé. A három David-szarvast és a két európai bölényborjút az állatkertek mentették meg a teljes kipusztulástól. Az Afrika-ház főemlősei, a huszármajmok és az örvös mangábék csapatában is világra jött egy-egy kölyök. A 2021-ben bemutatkozott oroszlán csapatban pedig az első évet követően tavaly is három trónörökös jött a világra. De születtek fehérfarkú sül, szurikáta és nagy mara kölykök is, keltek nandu és kéktorkú tragopán csibék, de leopárdgekkóink száma is gyarapodott utódokkal.

A szaporulaton kívül is közel 60 új lakó költözött az állatkertbe 2022-ben. Ennek nagy részét ugyan a Budapesti Állatkertből érkezett tengerimalacok és kéregutánzó sáskák tették ki, de mindenképp említésre érdemes a Berlinből érkezett közép-ázsiai gímszarvas bika, a szintén Németországból Miskolcra költözött Goffin-kakadu, vagy a Csehországból érkezett huszármajom, amelyek mindegyikét a jövőbeni szaporulat reményében szerezték be. Reményeik szerint az újonnan párba állt, a szabad természetben kritikusan veszélyeztetett Liszt-majmocskák is hosszú évek után újra kölykökkel örvendeztetnek majd meg minket. És ne feledkezzünk meg Azharról, a perzsa leopárdról sem, aki azért költözött Augsburgból Miskolcra, hogy Tareca újdonsült férjeként hozzájáruljon ennek veszélyeztetett fajnak a sikeres megőrzéséhez.

A Miskolci Állatkert munkatársai nagy reménnyel vágtak neki az új évnek, már csak azért is, mert idén ünneplik a nyitás 40. évfordulóját. Bíznak benne, hogy sokakkal tudjuk ezt méltóképpen megünnepelni.

 

(Képek: miskolczoo.hu)