Repülő kisokos, avagy mit enged meg a hazánkban két legtöbbször választott légitársaság

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyakori kérdés, hogy az egyes légitársaságoknál mi a módi, mit vihetünk fel a gépre, mekkora lehet a kézipoggyász, mekkora súlyú lehet feladott poggyász vagy épp, hogy mekkora a lábtér.

Magyarországról – átszállás nélkül – leggyakrabban a Ryanair vagy a Wizzair járataival utazhatunk, lássuk tehát náluk hogy mennek a dolgok.

Ryanair – Átlagos lábtér, 55x40x20 cm ingyenes kézipoggyász

A társaságnál vásárolt repülőjegy csak egy kisméretű kézipoggyászt foglal magába. Ez nem lehet nagyobb 40x20x25 centiméternél, ugyanis az előttünk lévő ülés alá be kell, hogy férjen. Ideális lehet egy kézitáska vagy hátizsák.

Ha több helyre van szükségünk, azért sajnos fizetnünk kell. Több lehetőségünk van, választhatjuk például az elsőbbségi/priority jegytípust, mely magasabb árért elsőbbségi beszállást és a kézipoggyász mellett egy fedélzeti poggyászt foglal magába, mely 55x40x20 centiméteres lehet, kerekekkel, fogantyúval együtt.

Feladott poggyászt is vehetünk, aminek vitathatatlan előnye, hogy 100 mililiternél nagyobb kiszerelésű folyadékot is tehetünk bele és a poggyász nagyságát sem szabják meg, csak a tömegét. Választhatunk 10 vagy 20 kilogrammos feladott poggyászt, utóbbiból utasonként maximum 3 darabot engedélyeznek.

A fedélzeten 76 centiméter a lábtér, a fapados járatok között ez meglehetősen jónak számít.

Wizz Air – Az átlagosnál kisebb lábtér, 40x30x20 cm ingyenes kézipoggyász 

A Wizz Air is csak egy kisméretű kézipoggyászt engedélyez térítésmentesen, ami maximum 40x30x20 centiméteres lehet, kisebb, mint a Ryanairnél. 

Priority jegyet ennél a társaságnál is vehetünk, ami elsőbbségi beszállást és egy 10 kilogramm tömegű 55x40x23 centiméter nagyságű fedélzeti poggyászt nyújt a magasabb árért cserébe. 

Feladott poggyászok terén több választási lehetőségünk van, vásárolhatunk 10, 20, 26 vagy 32 kilogrammosat is. Utasonként akár 6 feladott poggyászt is a jegyhez rendelhetünk.

A fedélzeten 71 centiméter a lábtér, ami az átlagosnál kisebbnek számít.

Mindegyik társaságnak vannak pozitívumai és nagatívumai is, az kétségtelen, hogy nem a komfort, hanem a kedvező jegyárak miatt választjuk gyakran ezeket a fapados járatokat. Az olcsó jegyek mellé sajnos viszonylag drágán adják a poggyászokat. Attól függően, hogy mikor adjuk hozzá a poggyászokat, milyen időszakban repülünk és mekkora csomagot választunk, néhány ezer forintot vagy akár több tízezret is elkérhetnek a légitársaságok.