Az Edelényi kastélysziget mindig igazi kuriózumokkal rukkol elő, ezért már meg sem lepődünk azon, hogy a kastély „Népszuper” címet viselő kiállítása a szocialista időszak hangulatát idézi.

A Magyarországon egyedülálló kortörténeti kiállítás közel negyedszázadot tár elénk néhai Barna György műgyűjtő szerteágazó figyelmének köszönhetően. Itt minden tárgynak és dokumentumnak önálló története van.

A kiállítás az egykori gazdasági épületben kap helyet, azokban a helyiségekben, amelyeket lakásként használtak az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek közepéig.

A kiállítás betekintést enged a II. világháborút követő időszak sajátos hangulatába annak minden jellegzetességével: így az eredeti csomagolású „luxuscikkek”, a hétköznapi háztartási eszközök, a képzőművészeti alkotások mellett megtalálhatók itt a reklám és politikai plakátok, a kor közlekedési eszközeinek két darabja, kitüntetések, oklevelek, a mezőgazdaság szocialista átszervezésének emlékei, a gyermekjátékok és természetesen a giccsek is.

/Fotók: edeleny-kastely.hu/