Óriási rusztikus, ie. 2. század utolsó feléről származó mozaikot fedeztek fel Rómában!

Körülbelül 2100 éves lehet az a nagy, rusztikus mozaik, amit a Colosseum közelében tártak fel a közelmúltban. Bőven van benne közel-keleti ihletés és sok izgalmas szín, textúra és építőelem. Egyértelműen luxusról és gazdagságról mesélnek a díszítőelemek, melyeket egy pompás villa részei lehettek. Egy szenátori rangot viselő tanácsos domusát az ókori Vicus Tuscus kereskedelmi útvonal felmérése során fedezték fel. Ez az út kapcsolta össze a Tevere egyik kikötőjét és a Forum Romanum-ot.

Teraszos, csúsztatott felépítésű villáról beszélünk, egy tágas hallal, ahol ezt a csodás mozaikot találták. A mozaikon oszlopos szentélyt láthatunk, sok virágrészlettel, fegyverek és kelta típusú harci sisakok is felbukkannak, valamint a trireme névre hallgató alacsony harci hajók is. Az ábrázolás alapján nyertes, sikeres, gazdag tulajdonosról van szó.

A mozaikfalra eredetileg 2018-ban bukkantak rá, de az ásatások, felfedezések, vizsgálatok most értek a legaktívabb szakaszukba. A Parco Archeologico del Colosseo igazgatója szerint jó ütemben haladnak és minden erejükkel és kapacitásukkal azon vannak, hogy minél előbb meg tudják nyitni ezt a domust a nagyközönség számára.