Kezdőlap KÉK HÍREK

Sajátos módszerrel próbálta csökkenteni az áfát egy vállalkozó

Az adózó csak rövidtávon spórolt az áfán, mivel 10 millió forintos adófizetési kötelezettséget állapítottak meg az ellenőrök.

Az online pénztárgépek adatai alapján figyeltek fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai arra a vállalkozásra, amely önkényesen csak 5 százalékos áfatartalmú nyugtát adott a vásárlóknak.

A NAV kockázatelemzői folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépek és az Online Számla rendszer adatait, így célzottabb ellenőrzéseket indíthat az adóhivatal. Így bukkantak arra a kistelepülésen működő vállalkozásra, ahol a bejövő számlaadatok nem mutattak sem jelentős beruházást, sem eszközbeszerzést, ennek ellenére a beadott bevallásban kimagasló volt a visszaigényelt adó összege. A bevallásban arra is felfigyeltek, hogy az eladások közt aránytalanul nagy az 5 százalékos adókulccsal számolt termékértékesítés. Ezt az online pénztárgép adatai is alátámasztották.

A helyszíni ellenőrzés igazolta a gyanút, a revizorok a próbavásárláskor is 5 százalékos áfatartalmú nyugtát kaptak. A tulajdonos csak annyit fűzött az esethez, hogy azért a kisebb adótartalmú gyűjtőt használja, mert sok a 27 százalékos bevétel és keveset használják az „5-ös gyűjtőt”.

Az ellenőrzés lezárásakor a revizorok azt is elmondták a vállalkozónak, hogy önkényesen nem dönthet arról, hogy milyen adómértéket használ, hiszen ezeket minden esetben szigorú jogszabályok rögzítik.

Az adózó emiatt csaknem 10 millió forint adókülönbözetet halmozott fel. Az eset után a tulajdonos nem várta meg az ellenőrzés kiterjesztését, hanem azonnali önrevízióval javította hibás bevallásait.