Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Noha az elmúlt években fokozatosan csökkent, most újra megugrott a norovírusos megbetegedések száma a tengerjáró hajókon.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal (CDC) szerint idén 13 norovírusos megbetegedést regisztráltak a hajóutakon, ami 2012 óta a legmagasabb szám. A legutóbbi járványkitörés a Viking Cruises izlandi hajóútján történt, mely június 20-án kötött ki New Yorkban. Az utasok mintegy 13 százaléka és a személyzet több tagja is megbetegedett a fedélzeten.
A Viking képviselője megosztotta:

„Úgy véljük, hogy a gyomor-bélrendszeri megbetegedés egy izlandi parti étteremből származik, ahol a vendégek egy csoportja szabadidejében étkezett.”

A norovírus egy rendkívül fertőző vírus, mely gyulladást okoz a gyomorban és a belekben. A CDC közlése szerint gyakran „gyomorrontásnak” nevezik a betegséget, mivel a norovírus a leggyakoribb oka a hányinger, hányás, hasmenés és gyomorfájdalom kialakulásának.

A CDC arra is rámutatott, hogy bár a tünetek általában csak néhány napig tartanak, az illető több mint két hétig is fertőzőképes lehet, s elegendő akár néhány apró vírusrészecske ahhoz, hogy fertőzést indítson el valakiben, aki ki van téve a fertőzésnek.

Noha a norovírus kezelésére jelenleg nem áll rendelkezésre gyógyszer, a legtöbb ember kezelés nélkül is felépül. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy az olyan tünetek kezelésére, mint például a hányás és a hasmenés, a folyadékpótlás elengedhetetlenül fontos.