Kezdőlap KÉK HÍREK

Sorsod Borsod – büntetőeljárást indítottak a kilőtt farkas ügyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egész Európát átszelte, de Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből már nem jutott ki a ritka svájci farkas.

Természetkárosítás bűntett miatt folyik büntetőeljárás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében kilőtt farkas ügyében – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának MTI-hez csütörtökön eljuttatott válaszából.

A Nemzeti Nyomozóiroda (KR NNI) vizsgálódik a Hidasnémeti környékén kilőtt, svájci jeladóval ellátott farkas ügyében.

Az MTI-nek az ORFK megerősítette, hogy büntetőeljárás folyik az ügyben, amit a KR Nemzeti Nyomozó Iroda folytat természetkárosítás bűntette miatt. A farkas egyedeinek engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást – károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

Hozzátették, hogy az ügy részleteiről az eljárás jelenlegi szakaszában nem áll módjukban tájékoztatást adni.

 

Az Országos Magyar Vadászkamara csütörtöki állásfoglalásában azt írta: „a hetvenezer magyar vadászt tömörítő köztestületként és érdekképviseletként, a leghatározottabban elítélik a természetkárosítás bármilyen formáját, függetlenül attól, hogy azt ki követi el.”

Közölték, hogy az esettel kapcsolatban az illetékes szervezetektől kértek tájékoztatást a történtekről.

– Amennyiben bizonyítást nyer, hogy az adott ügyben vadász volt a tettes, és fény derül a személyére, akkor a vadászkamara saját hatáskörben eljárva is megtesz minden szükséges intézkedést – írták.

Hozzátették, hogy az esetleges bírósági ítélettől függetlenül, az abból fakadó teendőik mellett ez esetben is érvényre juttatnak minden lehetséges jogi és etikai szempontot.

 

(nyitókép: Gruppe Wolf Schweiz)