Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

Súlyos állategészségügyi szabálysértéseket tárt fel a Nébih egy szarvasmarhatartónál

Az állatok tartóival szemben hatósági eljárást indítottak, ami jelenleg is folyamatban van.

A Nébih közleménye szerint a helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően tartottak szarvasmarhákat. Az ellenőrök a bejárás során 3, szalmával letakart tehén tetemét, valamint 10, különböző bomlottsági állapotú borjútetemet és további állati testrészeket találtak.    

A telepen a Nébih ellenőrei azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendeltek el az állomány ismeretlen állategészségügyi státusza, a nyomonkövethetőség, valamint a kötelező nyilvántartások hiánya miatt. Olyan alapvető dokumentumok hiányoztak, mint az állomány-nyilvántartás, a gyógykezelési, a takarmányozási és a látogatási napló, de az állatok állategészségügyi felügyeletének ellátására sem volt írásbeli szerződés szolgáltató állatorvossal. A helyszínen az alapvető infrastrukturális feltételek, például járműfertőtlenítő, fekete-fehér öltöző, karantén istálló, boncolásra alkalmas hely, trágyatároló sem voltak adottak.

A szakemberek az állatvédelmi és -jóléti követelmények súlyos megsértését tapasztalták. A helyszínen nem voltak az időjárás viszontagságaitól óvó létesítmények, istálló vagy féltető, valamint az ezt részben pótló természetes adottságokat sem biztosították az állatok számára. Az állatokat penésszel szennyezett takarmánnyal etették, a legelésre szolgáló bekerített terület pedig vegetációmentes, letaposott, sáros és felázott volt.

A szakemberek az állatok tartására, takarmányozására vonatkozóan állatvédelmi kötelezéseket rendeltek el, valamint az állattartókkal szemben hatósági eljárás indult. Az eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van. Mivel a jogsértések bűncselekmény gyanúját is felvetették, így a hivatal ellenőrei a helyi rendőrkapitányságot is értesítették, akik szintén kiszálltak a helyszínre.