Kövesd a Szinvát!

A Szinva Örökség Napok megálmodója és tulajdonosa a Szinva Örökség Alapítvány, amely folytatója és örököse annak az ezredforduló után elindult törekvésnek, melynek célja Miskolc kiemelkedő kulturális értékeinek, természeti kincseinek és épített örökségének bemutatása. Együttműködik mindazokkal, akik hasonlóan gondolkodnak városunkról. Az alapítványt bárki segítheti, aki egyetért  az alapítvány célkitűzéseivel – hívja fel a figyelmet közleményében a miskolci önkormányzat. Támogatni lehet adományokkal, az alapítvány számlájára történő befizetéssel, kulturális és szabadidős programok felajánlásával, szervezési feladatok vállalásával. Minden erre fordított erő a város és a benne élők boldogulását szolgálja.

A Szinva Örökség Alapítvány és a Miskolci Kulturális Központ együttműködésében, az értékőrzés és értékteremtés jegyében ősszel újra megrendezik a városi kulturális programot, mely Szinva Örökség Napok (Szinva Heritage Days) néven zajlik szeptember 8-10. között.

A rendezvény azzal, hogy a város múltjában, jelenében és vélhetően jövőjében is meghatározó szerepet játszó, a városban közel 20 kilométeren át kanyargó patak nevét választotta névjegyéül, egyben jelzi, hogy olyan új fesztivál alapjait kívánja megteremteni, amely összefoglalja és megmutatja a világnak a város különleges kulturális, építészeti, ipartörténeti, tudományos, és természeti értékeit, és mindezt a Szinva városformáló történetébe helyezve teszi. Ezzel egyedülálló az országban.

Az önkormányzat közleményében azt írja, hogy a szakmai támogatók – akiknek köre folyamatosan bővül – együttműködése garancia arra, hogy a program elnyeri a városlakók tetszését és támogatását.

A Szinva Örökség Napok városrészeket, közösségeket köt össze, így a programok rendhagyó módon egyszerre több helyszínen zajlanak majd a városban. De az összefogás itt nem áll meg, a cselekvések sora behálózza majd az egész várost a Szinva mentén.

Tudományos konferencia, a Szinváért tenni akaró emberek összefogásaként a meder tisztítása,  hidak festése, kézműves foglalkozások, sport-és egyéb vetélkedők, a Szinva völgy értékeit felfedező családi játék,  Miskolci Csodamalom Bábszínház előadása, a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Reményi Ede Kamarazenekar koncertjei,  miskolci művészeti csoportok előadásai, fúvószenekarok koncertjei, miskolci előadóművészek fellépései, diákzenekarok, tisztelgés a Szinva előtt, Miskolc Dixieland Band szerepel többek között a programban ami a felajánlásoknak köszönhetően napról napra bővül.

A Szinva Örökség Napok megrendezésében az alapítvány állandó partnere a Miskolci Kulturális Központ.A rendezvény kommunikációs partnere a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda, médiapartnere a MIKOM. A rendezvény fővédnöke a város mindenkori polgármestere. Szakmai védnöke a város mindenkori, kulturális ügyekkel megbízott alpolgármestere.