Kezdőlap KÉK HÍREK

Szlovák szálról fejtették vissza a betöréssorozatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Negyvenmillió forintot zsákmányolt a Budapesten portyázó páros. A BRFK betörésekre szakosodott egysége fogta el őket.

A police.hu közleménye szerint a vagyonvédelmi nyomozók ismeretlen elkövetők után kezdtek el nyomozni 2022. februárjában, akik egy budai családi házba törtek be. Miután a tolvajok befeszítették a teraszajtót, átkutatták a házat, majd 25 millió forint értékben vittek el karórákat. A rendőrök a kamerafelvételeken két, arcukat maszkkal és kapucnival eltakaró férfit kötöttek a bűncselekmény elkövetéséhez. Ezt követően hosszas nyomozómunkával több budai kerületben elkövetett betörést is összefüggésbe hoztak a párossal, akiknek mind módszereik, mint a helyszínen hagyott nyomaik a maszkos férfiak irányába mutattak. 

A szálak egészen egy szlovákiai ékszerbolt-betörésig vezették a nyomozókat: a szlovákiai eljárásban azonosított 28 éves román férfiről kiderült, hogy ő az egyike a négy, Budán elkövetett betörés feltételezett elkövetőjének. A férfiről megállapították, hogy 2022. februárja óta több alkalommal is tartózkodott Magyarországon, ezek az időpontok, és a férfi mozgása pedig egybeesett azokkal az útvonalakkal, ahol a betörések történtek.

A nyomozók a látókörükbe került férfi társáról is hamarosan kellő információt szereztek, majd a BRFK Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztály nyomozói a Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársaival együtt november 10-én éjszaka rajtaütöttek a pároson, akik egy bérelt autóval parkoltak le Király utcai lakásuk elé. Az elfogást követően a rendőrök átkutatták a két férfi ruháját, többletsúlyukat – ami az egyikük alsónadrágjába rejtett 8,5 millió forintból és valutából, valamint másikuknál mintegy 20 darab ékszerből álló kollekcióból tevődött össze – lefoglalták.  

Az adatgyűjtések során kiderült, hogy a milliókat és az ékszereket épp elfogásuk előtt pár órával vitték el egy fóti családi házból. A rendőrök a feltételezett elkövetők lakásában tartott kutatás során még több, korábbi betörés helyszínéről ellopott ékszert és órát találtak, valamint lefoglaltak egy gáz- és riasztófegyvert, és a betörések elkövetéséhez alkalmas eszközöket is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság BRFK Vagyonvédelmi Osztály nyomozói a 2022. február és 2022. november között lezajlott betöréssorozatban a 28 éves és a 31 éves román férfit lopás bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és őrizetbe vételüket követően előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, melyet a bíróság elrendelt. 

A rendőrök azt is vizsgálják az eljárás során, hogy a gyanúsítottak köthetőek-e további bűncselekmények elkövetéséhez.

Forrás: police.hu