Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ennyit kell fizetni idén a minőségi bejgliért

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tömeggyártásban készülő bejglik valamelyest olcsóbbak ugyan, mint cukrászdákban, pékségekben kapható társaik, cserébe azonban minőségük is rosszabb lehet – véli a Magyar Cukrász Ipartestület.

A szervezet szakmai elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a minőségi bejglik ára általában 3000 forinttól indul, és nagyjából 4500-5000 forint körül állhat meg. Erdélyi Balázs megjegyezte, bár lehet, hogy az összegek tekintetében kissé nagy a szórás, de már itt is megjelenik az a tényező, hogy ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát. Nem beszélve arról, hogy az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek, ám ez nagyjából mindenkire egységesen érvényes, leszámítva azokat, akik egyszerre nagyobb mennyiséget tudnak megrendelni; ők ugyanis általában jobb áron juthatnak hozzá az alapanyagokhoz. 

Aki úgy dönt, maga sütné meg az ünnep finomságot, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A diós bejgli esetében például a tölteléknek való körülbelül 20 százalékkal kerül többe, mint tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2021 októberében 4860 forint volt egy kiló tisztított dió átlagára, addig egy évvel később már 5750 forintot kértek érte. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy mind a tésztához, mind a töltelékhez szükség van vajra, illetve margarinra, ezek ára pedig majdhogynem a duplájára nőtt egy esztendő alatt.