A tanévnyitón teljes jogú polgáraivá fogadta elsőéves hallgatóit az intézmény.

Az eseményen Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az állam és a felsőoktatás partnerségéről, az egyetemek tudományos és intézményvezetői szabadságáról, valamint az értelmiség felelősségéről is beszélt.

Idén országosan egyharmaddal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, a Miskolci Egyetemre pedig több mint negyven százalékkal többen jelentkeztek első helyen.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora arról beszélt, hogy a modellváltás óta eltelt három év a szellemi és fizikai építkezés jegyében telt. Kormányzati támogatásnak köszönhetően elindult az egyetemi infrastruktúra teljes megújítása és épül egy adatelemző módszertani központ, mely a Magyar Nemzeti Levéltárral együttműködve valósul meg. 

A hallgatókat már a felújított 1-es kollégium várja

A jövő héten megkezdődik az 5-ös és a 6-os kollégium felújítása is. A jövő évben a Miskolci Egyetem a Debreceni Egyetemmel közösen rendezi meg az Európai Egyetemi Játékokat, ez mintegy hatezer sportolót és kíséretét jelenti – emelte ki a rektor.

Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere köszöntőjében az elsőéves hallgatóktól azt kérte, legyenek kritikusak, környezettudatosak és a közösség aktív tagjai, emellett tanulják meg kezelni a kudarcokat. Az alpolgármester azt is kiemelte, hogy felsőfokú végzettséggel általában könnyebb boldogulni.

 

(Fotók: MTI/Vajda János)