Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk mire ügyelj! Nem csupán a felnőtteknél, hanem a gyerekeknél is komoly problémákat okozhat a nem megfelelő táska. Persze – sajnos vagy sem – de a vásárláskor itt is a divat és a pénztárca szab határokat. Pedig jó lenne figyelnünk arra, mit mondanak a szakemberek.

A vállon átvetett típus okozhat hátfájást

Az ortopédusok nem véletlenül skandálják a háton hordható táskák jogosságát, persze rendeltetés szerűen használva.  A túl nehéz és nem megfelelően hordott táska meghúzhatja az ínszalagokat és az izmokat, sérülést és fájdalmat okozva a nyakban és a derékban. Tartósan fennálló esetben akár súlyos gerinc deformitásig vezethet.

A négy aranyszabály

Párnázott, állítható és széles vállpántok
A vékony pántok bevágnak a vállba, így fájdalmat okozhatnak.  Az állíthatóság azért lényeges, hogy azt helyesen beállítva a hát legerősebb, törzshöz legközelebb eső részét terheljék.

Két vállpánt együttes használata
Divat ide vagy oda, ha az egészséged tartod szem előtt, akkor nem egy vállpáton hordod a hátidat. Ha csupán egyetlen pánt tartja a táskát, az a gerinc stabilitását veszélyezteti.

Párnázott háti rész
Ez megvédi a hátad a táska tartalmának esetleges nyomásától. A nagy súly hordozásának stresszét is enyhíti.

Osztott súly
Ha a táska önmagában is nagyobb súllyal rendelkezik, meg ne vedd! Még ha most úgy gondolod ez az álmaid netovábbja. Hidd el, nem sokáig fogod cipelni a súlyt.  A sok rekesz azért jó, mert el tudod osztani a súlyt egyenletesen. 

Főleg nőknek!

Az egy vállon, túl alacsonyan hordott típusok – gondolunk itt a nagy méretű, minden belefér oldaltáskákra – hátfájdalomhoz vezethetnek. Ilyenkor az izmok helyett a csontokra hárul a teher. Ha pedig nem változik a fájdalmat kiváltó ok – vagyis a helytelen táskaviselés – akár krónikus fájdalom, kóros anatómiai elváltozások, kopások is kialakulhatnak. 
 
S ha valóban nagyon húz a táska, itt az ideje átnézni benne a felesleges dolgokat. Pakolj és egy dologra ügyelj csupán, ne kerüljön minden vissza!