A Kuangtung tartomány déli ipari központjában található Kuangtung Dongpo Paper Co. egészen unortodox módját választotta annak, hogy egészségesebb életmódra ösztönözze munkavállalóit: a vállalat ugyanis ahhoz köti az év végén esedékes bónuszok kifizetését, hogy az egyes alkalmazottak havonta hány kilométert gyalogoltak/futottak/túráztak.

A vállalat kissé meglepő szabályai szerint azon munkavállalók, akik havi szinten legkevesebb 100 kilométert futnak, a havi fizetésük 130 százalékának megfelelő összegű bónuszban részesülnek, míg azok, akik havonta legkevesebb 50 kilométert tesznek meg, az egy havi fizetésüknek megfelelő összegű bónuszt kapnak az év végén.
 

Az ötlet Lin Zhiyong, a vállalat elnökének agyszüleménye, aki lelkes fitneszrajongó, s a kínai lap beszámolója szerint „az első ember Dongguanban, aki megmászta a Mount Everest északi és déli lejtőit”. A cikk szerint Lin „több mint három évet töltött” azzal, hogy rávegye az alkalmazottait, hogy mozogjanak többet. Lin pedig olyannyira komolyan veszi a dolgot, hogy a vállalat mintegy 100 alkalmazottjának edzéseit egy alkalmazással fogják naplózni és nyomon követni.

Csakhogy míg a bizonyíthatóan sok testmozgást végző munkavállalók szép bónuszokat kapnak, azon dolgozók, akik nem érik el a Lin által támasztott magas elvárásokat, pórul járnak, hiszen jelentős összeget vonnak le a bónuszukból: amennyiben nem érik el a havi 40 kilométert, úgy a teljes éves bónuszuk csupán 60 százalékát kapják meg; míg azon munkavállalók, akik mindössze 20 kilométert tesz meg havi szinten, éves bónuszának csak 30 százalékát vihetik haza.

Lin egyéb ösztönző elemekkel is megspékelte a rendszert: a dolgozók motiválása érdekében ugyanis azon alkalmazottak, akik hat egymást követő hónapban 50 kilométert tesznek meg, új futócipőt kapnak. A vállalat elnökének elmondása szerint az új bónuszrendszert jól fogadták a dolgozók, egy meg nem nevezett dolgozó pedig egyenesen örvendezett, mondván, „nem csak edzenek, de még fizetést is kapnak, ezzel két legyet ütve egy csapásra”.