Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Noha első ránézésre ártalmatlannak tűnhet a legújabb TikTok-trend, melyben arra buzdítják egymást a fiatalok, hogy a lehető legtöbb időt töltsék lehetőleg semmittevéssel, az ágyban fekve, valójában kifejezetten riasztó, hiszen bemutatja az öngondoskodás egy mérgező oldalát. A trendnek még egy kellemetlen nevet is adtak, ez az „ágyban rohadás”.

Dr. Jessica Gold elárulta, ő is látta az új trendet a platformon, s megosztotta véleményét azon videókról, melyekben a felhasználók a takaró alá bújnak, gyakran egy telefonnal, vagy rágcsálnivalókkal a kezükben. A St. Louis-i Washington University School of Medicine pszichiátria adjunktusa megjegyezte:

„Szerintem ez rendben van, ha szükséged van rá. És én is megengedtem magamnak, hogy megtegyem, de csak addig működik, míg megérted, hogy miért teszed.”

Gold hozzátette, ez a trend jelentősen különbözik a „lusta napoktól”, amikor az embernek semmihez sincs kedve, hiszen ilyen esetekben még mindig dönthet úgy, hogy szórakoztató és pihentető tevékenységeket végez, vagy időt tölt családjával, vagy barátaival.

Első pillantásra tehát jó ötletnek tűnhet a dolog, ám az egyensúly rendkívül fontos a jóllétünkhöz: ha túl sok időt töltünk az ágyban fekve, az megzavarhatja hangulatunkat, és növelheti a stresszt is, így nem érdemes túlzásba vinni az ágyban heverészést.

Gold utóbbira kitérve hangsúlyozta, az egy-két napnál hosszabb ideig tartó ágyban heverészés kifejezetten aggasztó tendencia, hiszen mentális egészségügyi problémákra utalhat:

„A késztetés, hogy egész nap az ágyban feküdjünk – különösen, ha ez egyre gyakrabban fordul elő – valószínűleg már nem arról szól, hogy bepótoljuk az alvást, vagy szükségünk van egy napra, amikor nem csinálunk semmit, hanem arról, hogy elkerüljük az ébrenlét érzését, a stresszt vagy a fájdalmat.”