Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk miért! Nem kellenek csodaszerek, de néhány trükkel megnövelheted hobbikerted termésmennyiségét. Persze nem garantáljuk a tonnányi burgonyát, de érdemes kipróbálni őket.

Ne csak a belsejét, a héját is használd fel!
Mivel a tojás héja gazdag kalciumban, tápanyagokban, így a talajra szórva a növények köré nagyon jó hasznát veheted. Nyugodtan szórd a veteményes kert minden területére.

A kávézacc, az örök!
Errőll tuti hallottál már. keverd a komposzthoz vagy szórd a növények köré. A tápanyag gazdagsága mellett távol tartja a kártevőket. 

El sem hiszed a banán milyen hatékony!
A paradicsom is utóérő. Ha nem piros, amikor szeded, tedd bele egy papírzacskóba a még nem teljesen érett paradicsomokat, és rak melléjük egy vagy két banánt. A banán, érése során etiléngázt bocsát ki, ez felgyorsítja az érést.

Csalogass méhecskét!
A beporzásra gondolj mindig. Legyen egy kis terület, méhlegelő. Ültessünk vadvirágokat, illetve különböző virágos növényeket. Hidd el, megéri. 

Nem mindegy, mit mi mellé!
A saláta mellé ültess babot. A magasabb növény védelmet adhat az alacsonyabbnak, ráadásul így újabb fajjal bővíthetjük a szortimentet. Hasonlóképpen tegyünk retket a burgonya közé, mert előbbi nagyon gyorsan fejlődik, és így már a krumpli betakarítása előtt tehetünk friss zöldséget a tálra.

Egy kis tejpor a csésze mellé
Nem vicc! A tejpor nagyon jó kalciumforrás, és kiválóan alkalmazható a lisztharmat és a különböző gombás és baktériumos betegségek ellen. Szórj a talajra 1/4–1/2 csésze tejport, vagy hígítsuk fel vízzel 1:1 arányban és használjuk permetszerként a növényeken. 

Fokhagyma, metélőhagyma, krizantémot a növények közé!
Érdemes a kertbe az egyes növények közé elvétve ültetni néhány fokhagymát, metélőhagymát vagy krizantémot. Egyes tanulmányok szerint ha a növények közé vetjük őket, akkor könnyebben távol tarthatjuk a levéltetveket, termékenyebbé tehetjük a talajt, és bőségesebb termést is generálhatunk így.