Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többszörösen minősülő emberölés bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat két férfi ellen a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség. 

A vádirat szerinte a züllött és italozó életmódot folytató testvérek egy borsodi kistelepülésen éltek. Ittas állapotban törtek be 2020. november végén, délután egy ismerős, 94 éves idős asszony házába azért, hogy pénzt szerezzenek, és vele szexuális cselekményeket végezzenek.

Az ingatlanba az ablakot benyomva másztak be. A zajra az álmából felkelt sértett sikoltozni kezdett és segítségért kiabált, azonban a vádlottak testszerte bántalmazták, levetkőztették, lefogták és mindketten sérelmére szexuális cselekményeket végeztek.

Ezt követően egyikük fojtogatta a sértettet, majd átvitték a másik szobába, ahol ismét erőszakkal szexuális cselekményeket követtek el, átkutatták a lakást és 100 ezer forint készpénzzel távoztak.

Az áldozatot eszméletlen állapotban, mezítelenül, a fűtetlen ház hideg padlóján hagyták.

A férfiak a házban elrejtett több mint 1 millió forint készpénzt nem találták meg.

Később az egyik vádlott újra bemászott az épületbe, és – a már életjelenségeket nem mutató sértett sérelmére – újabb szexuális cselekményt végzett.

Az időskorú asszony a cselekmény következtében zúzódásos és bordatöréses sérüléseket szenvedett el, és a helyszínen meghalt. A sérülések és a halál beállta között közvetlen oksági összefüggés állapítható meg, halála az átlagost meghaladó testi és lelki gyötrelemmel járt.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő büntetlen előéletű vádlottakkal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott azzal, hogy a bíróság a vádlottak feltételes szabadságra bocsátásának lehetőségét zárja ki.