Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A biztonság a legfontosabb a nyaralás alatt is. Ehhez nem férhet kétség.  Kommunikációs kampányt indított a Magyar Nemzeti Bank  nyári utazások alatti pénzügyi döntések támogatására. Ennek keretében a jegybank felhívja a figyelmet többek között a tudatos bankkártyahasználatra, emellett gyakorlati tanácsokkal és hasznos tippekkel segíti a körültekintő utazástervezést.
 

Tanácsok a kikapcsolódás napjaira

Külföldön biztonságát tekintve a készpénzhez képest előnyösebb megoldás lehet a bankkártya használata, miközben kisebb összeget érdemes készpénzben is magunkkal vinni.

Hasznos lehet jelezni bankunk ügyfélszolgálatának, hogy a bankkártyát külföldön szeretnénk használni, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer szokatlan helyről érkező tranzakciónak minősítse azt.

Nézz körül és tájékozódj az utazás helyének kártyaelfogadási szokásairól, illetve a bankkártyaműveletekhez kapcsolódó átváltási árfolyamokról, egyéb költségekről, díjakról. A legtöbb országban – Magyarországhoz hasonlóan – a kártyás fizetés díjmentes, azonban a készpénzfelvételnek a magyarországinál általában magasabb a költsége.

Külföldi tranzakcióknál lehetőség van úgynevezett helyszíni átváltásra (dinamikus valutakonverzióra, DCC) is, ha a POS-terminál vagy ATM felkínál ilyet. Ez azt jelenti, hogy a vásárlást vagy készpénzfelvételt átlátható módon már a külföldi helyszínen forint alapon végezhetjük el (a tranzakcióval egyidejűleg látjuk a számlánkról levonandó fix forintösszeget).

(fotó: illusztráció, pexels)