A kormány családpolitikája a már felsőfokú tanulmányaik ideje alatt igénybe vehető családtámogatásokkal, a 25 év alatti fiatalok és a 30 év alatti anyák szja-mentességével támogatja őket, élhetnek az emelt összegű babaváró kölcsön vagy a januárban indult CSOK Plusz lehetőségével is. Két éve került bevezetésre a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége: ezt 2023. október végéig mintegy 332 ezer dolgozó fiatal vette igénybe, ők átlagosan havonta mintegy 38 700 forinttal többet kerestek.

Immár egy éve azok a 25. életévüket betöltött, akár házasságban, akár párkapcsolatban élő, akár gyermeküket egyedül nevelő anyák, akik 30 éves koruk betöltése előtt gyermeket vállalnak, már a magzat 12 hetes korától az átlagbér összegéig szintén mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, annak az évnek a végéig, amelyben betöltik 30. életévüket.
 

A kedvezmény érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is, így erősítve azt a célt, hogy minden gyermek családban nőhessen fel. A 30 év alatti anyák szja-mentessége 2023 októberében már 13 ezer fiatal anyának segített; a kedvezmény bevezetését követően átlagosan havonta fejenként mintegy 54 ezer forint pluszpénzzel járult hozzá a fiatal anyák boldogulásához.

A hallgatóknak biztosítja a kormány a diplomás gyed-et, mely a gyermek 2 éves koráig jár, összege pedig a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével évről évre növekszik. A diplomás gyed 2024-ben alapképzés esetén 186 760 forint (a minimálbér 70 százaléka), mesterképzés esetén 228 200 forint (a garantált bérminimum 70 százaléka). A diplomás gyed-ből érvényesíthető akár a 25 év alatti fiatalok vagy a 30 év alatti anyák adókedvezménye is, így a fiatalok magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az ellátást.

A várandós anyáknak terhességük harmadik hónapjától 3 évre felfüggesztik a diákhitel törlesztését, a második gyermek megszületése esetén a fennálló tartozás felét, míg a harmadik gyermek születése után a teljes fennmaradó hitelösszeg megfizetését elengedik. Azok a 30 év alatti fiatal nők, akik felsőfokú tanulmányaik alatt vagy a diploma megszerzését követő két éven belül gyermeket vállalnak, 2023. január 1-jétől már az első gyermek után mentesülnek a fennálló diákhitel-tartozásuk visszafizetése alól.

A magyar családpolitika több mint 30 támogatást kínál, ezek túlnyomó többségét élethelyzetüknek megfelelően már a fiatalok is igénybe vehetik, így ha a fiatal házaspárok gyermeket terveznek, élhetnek a januártól 11 millió forintra emelt babaváró kölcsön lehetőségével, vagy akár már meglévő gyermek esetén is igényelhetik az ugyancsak emelt összegű falusi csok-ot és az ahhoz kapcsolódó hitelt.

Emellett minden korábbinál jelentősebb mértékű otthonteremtési támogatásra támaszkodva vághatnak bele a gyermekvállalásba a CSOK Plusszal, amely akár 50 millió forintos, legfeljebb 3 százalékos államilag támogatott kamatozású hitel formájában segíti őket az első közös otthon megszerzésében, új vagy használt lakás vásárlásában, vagy otthonuk bővítésében. A fiatalok által igénybe vehető további támogatások megtalálhatók a csalad.hu oldalon, ahol egyebek mellett az első házasok kedvezményéről, a nyelvvizsga- és a KRESZ-vizsga díjához nyújtott támogatásról, valamint igénybevételük módjáról is olvashatnak.