Az áremelkedések következtében a takarmányozásra kapott fix büdzsénkből már csak száraztápot tudunk vásárolni az állatok számára – nyilatkozta szerkesztőségünknek Szegedy Eszter, a Miskolci Állategészségügyi Telep telepvezetője.

Elmondta, hogy tavaly az évnek ebben a szakaszában a jelenlegi táplálék duplája állt a rendelkezésükre, a különböző adományoknak köszönhetően. Ráadásul ebből tudták beszerezni a speciális igényű állatok napi betevőjét is.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy most mindenkire sokkal nagyobb teher hárul, mint az elmúlt években – tudtuk meg Szegedy Esztertől. A telepvezető azt is elmondta, hogy ugyan a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány felkarolta őket, és erőn felül segítik az állatok ellátását, de saját telephellyel nem rendelkeznek.

Több kutya kerül az utcára

Ez azért is probléma, mert most még több ember teszi ki az utcára a kutyáját, mint eddig. Nem próbálnak új gazdát találni nekik, nem ismerik a felelős állattartás fogalmát, egyszerűen úgy gondolják, ez a legegyszerűbb megoldás arra, hogy megszabaduljanak tőlük, mert már nem tudnak vagy akarnak gondoskodni róluk. Ennek következtében természetesen a telephez is több bejelentés érkezik.

Mivel a Miskolci Állategészségügyi Telep közfeladatot ellátó tevékenységet végez, kötelességük befogni a kóbor állatokat, így a férőhelyek hamarabb betelnek. Arra sincs lehetőség, hogy megválogassák, milyen állatokat fogadnak be, illetve arra sem, hogy megszabják, hány állatot fogadnak. Ráadásul a lehetőségekhez képest mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a helyhiány miatti altatást, amelynek határidejét az idei kormányrendelet-módosítás egyébként is a befogástól számított tizenöt napról negyvenöt napra emelte.

Ideiglenes befogadó kerestetik

Éppen ezért kérnek arra mindenkit, hogy legyenek ideiglenes befogadók, mert ez nagy segítséget jelent a férőhelyek tekintetében. Így, amikor befognak egy kutyát, akkor lenne kinél átmenetileg elhelyezni egy, a telephelyen már régebb óta bent lévő, egészséges, oltásokkal ellátott kutyát.

Természetesen, ha valaki ki tudja gazdálkodni (akár közösségi összefogás keretében), hogy némi segítséget nyújtson a telepen élő gazdátlan állatoknak, akkor nagy örömmel fogadnak mindent, leginkább rizs, tészta és konzerv adományokat a náluk élő 60 kutya és 14 macska számára.

Felelős állattartás 

Dr. Kovács Mikós, a telep állatorvosa szerint a hosszú távú megoldást az jelentené, ha mindenki nagyon alaposan átgondolná, hogy biztosan tudja-e vállalni azt, hogy 15-20 évig tartson egy kutyát vagy egy macskát, hiszen manapság már ennyi ideig él egy házikedvenc.

Ráadásul azt is el kell fogadni, hogy a XXI. században a háziállat már teljes mértékben a család része, tehát nem elég etetni és itatni. Foglalkozni kell vele, bele kell kalkulálni, hogy lehetnek problémák az állattal, megrongálhat valamit, amelyeket szakemberekkel lehet és kell orvosolni.

Nagyon fontos továbbá az ivartalanítás, valamint az, hogy számoljanak az éves szintű állatorvosi költségekkel, mint a különböző oltások, a bolha- és kullancs elleni védekezés, és sajnos előfordul az is, hogy megbetegszik a házikedvenc. A felelős állattartóknak ezeket mind bele kell kalkulálniuk a költségvetésükbe mielőtt magukhoz vennének valamilyen állatot.