A Miskolci Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. 

Egy 26 éves miskolci férfi – 2022 év elején – három különböző munkagépet adott el egy német cég számára úgy, hogy létező járművek adatait adta meg a vásárlónak, ezek azonban soha nem voltak a birtokában. 

Az összesen közel 50 millió forintot érő gépek kifizetése megtörtént, de ezeket sohasem szállította le. A gyanúsított a teljes vételár megszerzése után további cégekkel vette fel a kapcsolatot, akiket szintén ilyen módon károsított meg. 

Egy holland vállalkozó közel 70 millió forintot, egy lengyel pedig nagyságrendileg 30 millió forintot utalt a csaló számlájára, aki ezt követően minden esetben elérhetetlenné vált.

Előfordult olyan eset is, miután nem érkezett meg a várt munkagép, hogy a férfitól visszakövetelték a vételárat. A gyanúsított ekkor egy hamis tranzakcióról küldött fotót a sértettnek, a pénzt pedig a mai napig nem fizette vissza.

A férfi, az eddig beszerzett adatok szerint, csaknem egy tucat cég ellen követte el a bűncselekményt, többszáz millió forint értékben. Az ügyben azonban további nyomozati cselekmények várhatóak amelyek tovább növelhetik a sértettek számát, illetve a kárösszeget.

Az ügy további érdekessége még, hogy a rendőrök a házkutatás során közel 20 millió forint névértékű játékbankjegynek látszó eurót is találtak, amelyeket lefoglaltak, és amelyekkel összefüggésben szakértői vizsgálatot végeztetnek.

A gyanúsítottat március 29-én, a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály munkatársai és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közterületi és Támogató Alosztály munkatársai fogták el az otthonában.

A Miskolci Rendőrkapitányság az őrizetbe vett gyanúsítottal szemben előterjesztést tett, letartóztatásának ügyészi indítványozására.