Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Előre csak annyit, hogy 2 km hosszú. Nem is gondolnád, hogy mindehhez rekordkísérlet is köthető. De akkor jöjjenek a méretek!

100 vagonból áll a világ leghosszabb vonata!

Ezzel a „sínen suhanóval” szeretnék népszerűsíteni a vonatozást, azt, hogy van jövője ennek a közlekedési módnak. A „százast” Svájc vasútjának 175. születésnapján állították pályára.

A két kilométer hosszú szerelvény a graubündeni Albula-völgyön haladt át és összesen hét mozdonyvezető irányította. Útja az 1800 méter magasan fekvő Predától az 1000 méteren lévő Alvanováig tartott. Áthaladt a világ legmagasabban fekvő viaduktja felett, huszonkét alagutat és jó pár hidat hagyott maga mögött.

Egy óra alatt tette meg az utat, a sebessége 35 km/h volt, hódolva a biztonságnak. A különleges eseményt műholdas kamerarendszerrel, valamint a mozdonyfülkében kamerákkal is rögzítették.

Fellendülésben bíznak a svájciak

A térségben nagy népszerűségnek örvend a vasút, de a koronavírus-járvány miatt harmadával csökkent az utasforgalom. A rekordkísérletet, a leghosszabb vonat elindulását több ezren követték figyelemmel, Bergünben külön fesztivállal is készültek. A vasút szerelmesei még egy maketten is megcsodálhatták a 3 ezer tonnás szerelvényt.

A vonat várhatóan bekerül a Guinnes Rekordok könyvébe is.

(forrás: sokszinuvidek, fotó: FABRICE COFFRINI/AFP)