Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma van az aprószentek napja. A Biblia szerint, amikor Heródes meg akarta öletni a gyermek Jézust, Betlehem környékén minden fiú csecsemőt lemészároltatott. 

A Jézusért mártírhalált halt kisgyermekeket nevezzük aprószenteknek.

1500 óta december 28-án emlékezünk meg róluk. A dátumhoz sok népszokás is kapcsolódik.

Vesszőzés

A legtöbb európai országban, és magyar nyelvterületen is sokáig, körülbelül a második világháborúig élő hagyomány volt. A legtöbb helyen a fiú gyermekeket, néhány helyen a lányokat, illetve az egész családot, sőt még az állatokat is megcsapkodták frissen vágott vesszővel. A hiedelem szerint így a rossz szellemek nem voltak hatással rájuk. Sőt elkerülte őket a  szerencsétlenség. 
A vesszőzést nevezik aprószentekelésnek, odoricsolásnak, suprikálásnak, csapulásnak is.

A borsodi palócoknál, például Mercsén 3-4 gyerek ment házról házra a következő mondókával:

Dicsértessék a Jézus Krisztus Ajtó mögött állok, Mustármagot várok, Ha nem annak, úgy elmegyek, Törjön be a kemencéjek. (Istvánffy 1911: 299-300)

A gazda közben vág egy darab ágat vagy vesszőt a gyümölcsfáról, s azzal veri meg a gyerekeket abban a hitben, hogy akkor a gyümölcsfa is jobban fog teremni. A gyerekek diót, tojást, pénzt kaptak.

Vajon hányan lehettek?

A válasz nem egyértelmű, helyes válasz lehet a 365, a 144 ezer, de az is, ha azt feleled, minden sarokban egy "szakajtóval".

(fotó: elteneprajz.blog)