A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Mikola Bálint szerint túl sok gyógyszert szednek az idősek.

A szakember úgy látja, a kórházi betegfelvételek 1–5 százaléka gyógyszerkölcsönhatások okozta panaszok miatt történik; a 70 év feletti betegek negyede több mint 13-féle gyógyszert szed egyidejűleg (!), ami eleve kizárja a gyógyulás lehetőségét; éves szinten mintegy 100 milliárdos összegeket dobunk ki az ablakon azáltal, hogy nem megfelelő adagban és/vagy időben szedjük be a készítményeket; csak a tavalyi évben pedig több mint 300 tonna fel nem használt gyógyszert vittek vissza a patikákba, majd onnan a megsemmisítőkbe.

Számos problémára lehetne találni szakmai megoldást

A szakember hangsúlyozta, a hazai egészségügyi kiadások mintegy 10 százalékát hatákonyabban is el lehetne költeni az ellátórendszerben, amennyiben sikerülne szakmai megoldásokat találni ezen anomáliákra.

Mikola Bálint arra is rámutatott, hogy érdemes lenne kihasználni a gyógyszerészekben rejlő lehetőségeket, hiszen a gyógyszerkiadáson kívül számos más feladatot is képesek lennének elvégezni, így hatalmas eredményt hozna, ha a gyógyszerbiztonságot és gyógyszeralkalmazást, egyéb terápia hatékonyságot segítő megoldásokat digitális platformra helyeznék.

A hazai gyógyszertárak számára kitérve kiemelte, jelenleg 1500 településen nincs gyógyszertár, tehát 700 ezer magyarnak jelent problémát gyógyszerei kiváltása. A szakember azt is elmondta, támogatná, hogy a fiókgyógyszertárakban bizonyos feltételek mellett legyen elég egy gyógyszertári szakasszisztens is, aki szükség esetén egy online felületen videón keresztül beszélhetne a gyógyszerésszel.