A kutyák életkora folyamatosan nő, ami leginkább a családtagként való tartásnak és gondozásnak, valamint a fejlődő állatorvos-tudománynak köszönhető.  

„A mini és kisebb testű kutyák 10 éves koruk felett, a közepes méretűek 8-9 éves koruk után, a nagy testűek pedig 7 éves koruktól számítanak öregnek”

– írja azenkutyam.hu weboldal.

A szakemberek azt mondják, vannak betegségek, mellyel leginkább az idősebb kutyusoknál találkozhatunk. Ezeket szedték csokorba. Mutatjuk az öt gyakori problémát.

Látásvesztés, különféle szem betegségek

Ennek tünete lehet, ha a kutyus a szokásosnál óvatosabb vagy éppen félénkebb lett. Sok kutyának az életkor előrehaladtával homályossá válik a szemlencséje, ám ez nem befolyásolja számottevően a látásukat. Felmerülhet ugyanakkora a száraz szem szindróma vagy akár a szürkehályog gyanúja is, amelyek már állatorvosi beavatkozást igényelnek.  

Fokozottá vált vizeletürítés

A vizelési kényszer vagy gyakrabb ürítés vesebetegség, húgyúti fertőzés vagy más olyan egészségügyi probléma jele lehet, amely gyakrabban fordul elő középkorú és idősebb kutyáknál. A terápia lehet gyógyszeres, műtéti. Fontos az étrend változtatás.  

Szájproblémák

Akár a rossz lehelet, véres fogíny vagy meglazult fogak. A fogápolást soha nem késő elkezdeni. Az állatorvosi kezelést követően minden nap mosd meg kutyád fogát egy kifejezetten ilyen célra szánt fogkrémmel. Kiegészítésként alkalmazhatók enzimes rágókák is.

Bőrproblémák, dudorok és csomók

Tipikus jeleik a következők: kiütések, bőrelváltozások, duzzanatok, csomók, bőrszárazság, szőrhullás. Az úgynevezett lipómák, vagyis zsírdaganatok jóindulatúak.  A csomók fokozott aggodalomra adnak okot, ha újonnan jelennek meg, növekedésnek indulnak, vagy megváltozik a formájuk és a színük.

Súlygyarapodás vagy -csökkenés

Néhány idősebb kutya számára nehézséget okoz a testsúly megtartása, ezért magasabb kalóriatartalmú vagy jobb minőségű táplálékra lehet szükségük. Más kutyák ellenben hajlamosabbé válhatnak a hízásra, így náluk indokolt lehet a diéta vagy az aktívabb életmód. Sem a túlsúly, sem az alulsúly nem ideális a kutyának. A túlsúlyos, elhízott ebeknél például gyakrabban fordulnak elő bizonyos egészségügyi problémák, mint a szívbetegség, az ízületi gyulladás és a rák.

(forrás: azenkutyam.hu/fotó: pixabay)