A helyi hatóságok  úgy döntöttek, hogy lezárják a Görögországban a turisták elől a népszerű, Hajóroncs-öbölként és Csempész-öbölként is ismert Navagiót.

A strand nevét arról a homokban heverő hajóroncsról kapta, amely a hivatalos verzió szerint a rossz idő és egy műszaki hiba miatt járt szerencsétlenül 1980-ban.

A rozsdásodó roncs nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a partszakasz ennyire híressé vált. A  strand tiszta, türkizkék vizével és érintetlen, fehér homokjával is kitűnik a többi közül. A világ egyik legtöbbet fotózott helye.

A döntést a földrengések okozta károk megelőzésével foglalkozó szervezet hozta meg biztonsági okokból.

A közelmúltban kisebb rengések történtek a Jón-tenger partján. A hatóság szerint túl magas a parton történő földcsuszamlások kockázata.

Volt már korábban is tilalom

Az október 31-ig érvényes rendelkezés szerint tilos csónakkal vagy más úszó járművel megközelíteni a partot, és a fürdőzés sem megengedett az öbölben. A behajtási tilalom kiterjed a lejtő tetejére és a szemközti fennsíkra is. Az öblöt csak vészhelyzet és mentés esetén szabad megközelíteni.

Hasonló tilalmat már tavaly szeptemberben is be kellett vezetni, miután a Richter-skála szerinti 5,4-es földrengés miatt sziklák zuhantak az öbölbe. A mostani döntés megelőző jellegű, és az emberek biztonságát szolgálja.

(fottás: siviaggia.it)