A kerekasztal meghívott tagjai a városban már zajló fejlesztésekről és a jövőbeni tervekről is tájékoztatást kaptak.

Hétfőn – Veres Pál polgármester kezdeményezésére, Szopkó Tibor alpolgármester vezetésével – megalakult a miskolci Turisztikai Kerekasztal. Tagjai a B.-A.-Z. megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei szakemberei, a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület képviselői, valamint a város turisztikai ágazatának meghatározó szereplői.

Az elmúlt hetekben példaértékű összefogás jött létre Miskolc MJV Önkormányzata, a BOKIK és a helyi turisztikai vállalkozások együttműködésével, amelynek eredménye a Miskolctapolca Barlangfürdő újranyitása lett. A tárgyalások alatt merült fel az igény egy egyeztető fórum összehívására, ahol a szektor szereplői és a város vezetői rendszeresen párbeszédet folytathatnak aktuális – a várost, a turizmust érintő – témákban.

A hétfői alakuló ülésen a polgármester Miskolc egyik kitörési pontjának nevezte a turizmust. Orosz Eszter, a MIDMAR Kft. ügyvezetője a város turisztikai stratégiáját ismertette, hangsúlyozva, a 2030-ig szóló koncepciót nemcsak Miskolc MJV közgyűlési testülete fogadta el, de a Magyar Turisztikai Ügynökség is szakmailag elismerően nyilatkozott róla.

Miklós Viktor, a pályázati főosztály vezetője a Diósgyőri vár jelenlegi helyzetét ismertette, kitérve arra, hogy jelenleg kétmilliárd forint hiányzik a vártornyok megerősítéséhez.

A jövőbeni tervek kapcsán a szereplők megegyeztek abban, hogy koncepció készül a Miskolci Fürdők Kft. középtávú működésére vonatkozóan.