A fejlesztés értéke megközelíti a 700 millió forintot.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban jelentős fizikoterápiás eszközpark fejlesztés és ugyancsak jelentős – túlzás nélkül mondhatjuk -, világszínvonalú, elsősorban az ideggyógyászati betegségek következtében mozgáskorlátozottá váló betegek rehabilitációs kezelésében használható, robot és computer által támogatott terápiás eszközök beszerzése történt meg „Az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítása” projekt részeként.

A fejlesztés értéke megközelíti a 700 millió forintot.

Az intézmény közleménye szerint a 31 féle készülék a székhely (Szentpéteri kapu), a Szikszói, a Szent Ferenc, a Mezőkövesdi Tagkórházban, illetve a Központi Fizioterápiás Szolgálatnál került elhelyezésre, ahol elsősorban a rehabilitációs osztályok betegeinek kezelésében és a járóbeteg fizikoterápiás kezelésekben használják a szakemberek.

Fizikoterápiás készülékek széles palettája érkezett: mágnesterápia, lézer, ultrahang, mulfifunkciós elektroterápia, nyirokmasszázs készülék, lökéshullám terápia, végtagmozgatók.

A kiemelkedő mértékű fejlesztést jelentő rehabilitációs robotok: alsó és felső végtag kezelésére alkalmas robot által és computer által támogatott készülékek. Előnye a rehabilitációs robotterápiának, hogy a hagyományos kezelésekhez képest a páciensek többször tudják megismételni a gyakorlatokat, a gép csak éppen annyira és abban segíti a beteget, amelyre és amennyire szüksége van. Integrált ügyességi játékok, virtuális valóság segíti a kezelést – áll a kórház közleményében.

Az eszközöket elsősorban ideggyógyászati betegség után kialakuló állapotokban tudják használni: agyvérzés, sclerosis multiplex, gerincvelő sérülés, stb. utáni bénulások, mozgászavarok esetén jön szóba az alkalmazásuk; például szélütésen átesettek páciensek esetén, akiknél robotizált terápiával egészítik ki a hagyományos rehabilitációs terápiát, nagyobb eséllyel tanulnak meg újra járni.