Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kolon-tónál oktatóközpont, a szegedi Fehér-tónál és a Vörös-mocsárnál bemutatóhelyek, a Nagyszéksós-tónál információs pont jött lére. Négy olyan helyszín, ahol eddig hiányzott a természeti értékek bemutatását szolgáló infrastruktúra.

A Kolon-tó 

Természeti értékeinek megismerését segíti az Izsákon megépült Kolon-tavi Fürkésző Oktatóközpont. Rendhagyó természetismereti órák és foglalkozások megtartására készült, de szakvezetéses túrák is indulnak majd innen. Kilátó épült az ingatlan tetejére, melyről elénk tárul az egész Kolon-tó belátható. A Fürkésző legkülönlegesebb eleme a hét állomásból álló digitális tanösvény.

A Vörös-mocsár

Fedett pihenőhelyek, madármegfigyelő tornyok, halászati bemutatóhely létesült. A 8,5 kilométer hosszúságúra bővült Vörös-mocsár tanösvény új információs táblákat kapott.

A Kurgán Természetvédelmi Bemutatóhely 

Ez a kiindulópontja a terepi programoknak, helyszínt biztosít a térség hasznosításával, az élőhelyek fenntartásával kapcsolatos szakmai találkozóknak, képzéseknek és ökoturisztikai programoknak.

A mórahalmi Nagyszéksós-tó

Megvalósult a Natura 2000 információs pont, mely  tájékoztatást ad a helyszínhez közeli Natura 2000 területek természeti értékeiről, élővilágáról. A bivalyrezervátum körül kerítést építettek, kültéri padokkal, asztalokkal és kerékpártorolókkal pihenőhelyeket alakítottak ki.

(forrás: mti/fotó: illusztráció, pixabay)