Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Új helyszínnel bővül a CineFest

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

20 éves a Kontroll: a NEO koncertezik a CineFest új szabadtéri helyszínén.

Szeptember 1. és 9. között a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén új helyszínnel bővül: a Művészetek Háza három (Pressburger-, Uránia- és Béke-terem) és a Miskolci Csodamalom Bábszínház egy vetítőterme (Zukor-terem) mellett szabadtéri mozinak és koncerteknek ad otthont a Csengey-kert.

CineFest és a Miskolci Egyetem közös szervezésében megvalósuló Cineversity program a Csengey-kertbe csábít. Az új helyszín a kora őszi estéken ingyenesen látogatható szabadtéri programokkal várja az érdeklődőket.

A kertmoziként is funkcionáló helyszínen egy-egy nagy sikerű magyar film látható. Szerdán Kerékgyártó Yvonne vígjátéka, az Együtt kezdtük, csütörtökön a tavalyi CineFest közönségdíjasa, egyben az év legnézettebb magyar filmje, a Nyugati nyaralás Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezésében, pénteken pedig egy igazi klasszikus, a Kontroll kockái pörögnek. 

A Kontroll Antal Nimród mára kultikussá vált filmje. Rendezője később már Hollywoodban készíthetett filmeket (például a Ragadozókat Adrian Brodyval, A szállítmányt Matt Dillonnal, Jean Renoval és Laurence Fishburne-nel, vagy legutóbb a Megtorlást Liam Neesonnal), és meghatározó állomásnak számít főszereplői, Csányi Sándor, Mucsi Zoltán, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Nagy Zsolt, Balla Eszter és Kovács Lajos életművében is. A misztikummal és humorral is átitatott, metróalagutakban és a szerelvényeken játszódó bűnügyi történet főszereplői olyan jegyellenőrök, akik egy rejtélyes gyilkosságsorozat után kezdenek nyomozni – miközben valószínűsíthető, hogy az elkövető közülük kerül ki. Az alkotás idén ünnepli a huszadik évfordulóját, amelynek örömére nem csak a filmet láthatja a közönség: a vetítés után ugyanis színpadra lép az alkotás zenéjét jegyző NEO!

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs a CineFesten 2022-ben, a Nyugati nyaralás közönségdíjának átvétele után

A Csengey-kertnek köszönhetően tehát régi hagyomány éled fel: újra lesznek szabadtéri koncertek a CineFest keretében. A NEO mellett különböző napokon, de ugyanitt zenél a Kerekes Band és a Paddy & the Rats, akik rég látott visszatérő vendégei a CineFestnek. Az első szombaton ráadásul a gasztronómia szerelmesei izgalmas street food kínálatban merülhetnek majd el.

A Cineversity a Miskolci Egyetem támogatásával és a Miskolci Kulturális Központ együttműködésével valósul meg.

A Cineversity részletes programja:

09.02., szombat, 18.00-24.00 – Gasztroplacc

09.02., szombat, 21.00 – Kerekes Band koncert

09.06., szerda, 20.00 – Együtt kezdtük filmvetítés

09.07. csütörtök, 20.00 Nyugati nyaralás filmvetítés

09.08. péntek, 19.30 Kontroll filmvetítés

09.08., péntek, 21.30 NEO koncert

09.09., szombat 21.00 Paddy & the Rats koncert

(Fotók: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)